Zelfscankassa’s maken een opmars

Vooral jongeren maken gebruik van de zelfscankassa. Foto: Sieb van der Laan

Na de supermarkten stappen steeds meer grootwinkelbedrijven over op zelfscankassa’s. Al enige jaren zijn ze te vinden bij bijvoorbeeld Ikea, maar ook in kleinere plaatsen slaat het aan. Zo voorzag Action alle nieuwe winkels vanaf 2020 van zelfscankassa’s. Ook in het Steenwijker straatbeeld rukt de zelfscankassa op.

Nadat Albert Heijn Van Etten aan Het Schar al in 2018 als allereerste in Steenwijk de zelfscankassa’s introduceerde, zijn ze sinds mei van dit jaar ook te vinden bij Jumbo Bert Vis aan het Steenwijkerdiep. Daar staan maar liefst 12 zelfscankassa’s. Bij Kruidvat aan de Oosterstraat in Steenwijk kunnen sinds 31 mei de klanten hun artikelen zelf hun boodschappen afrekenen. Daar staan sinds 31 mei 2 zelfscankassa’s te vinden.

Het is begrijpelijk dat de zelfscankassa aan populariteit wint, want uit onderzoek van marktonderzoeker GfK van mei 2022 blijkt dat bijna de helft van de supermarktklanten voor zelfscan kiest. Eind vorig jaar was dat 45% en het aantal groeit gestaag. Het gaat bij de supermarkten zowel om zelf scannen bij het boodschappen doen als om zelfscannen bij de kassa. En de groei zit voornamelijk in het zelfscannen bij de kassa. Zelf scannen terwijl je de boodschappen doet, wordt toch als iets lastiger ervaren. Met name de mensen die een paar boodschapjes hebben gebruiken de zelfscankassa. Zelfscannen is vooral geliefd onder klanten jonger dan dertig. Meer dan een derde van die groep rekent altijd op die manier af, terwijl bijna 70% van de 65-plusser liever naar een kassa gaat waar een medewerker achter zit.

Nieuws

menu