Zestiende-eeuwse markt van Steenwijks Ontzet trekt veel publiek: 'Samenwerking is een gouden schot in de roos'
De kookpot pruttelt op het houtvuurtje. „Wat er op het menu staat? Linzensoep”, zegt kok Dik Delfsma. De linze is een bekende peulvrucht. „De plant heeft warmte nodig, en bloeit en groeit vooral in het Midden-Oosten. En de historie gaat ver terug. Want linzen worden zelfs al in de Bijbel genoemd.” De laatste Vestingfeestdag stond woensdag, in samenwerking met Steenwijks Ontzet, in het teken van de zestiende eeuw.

Ook een kanon en schandpaal sierden het plein. Foto: Sieb van der Laan
Om die reden stond het marktplein vol met middeleeuws vermaak, muziek en theater, oude beroepen en etenswaren. Delfsma komt nog even terug op de voedzame linzensoep. „Wat er allemaal in gaat? Een ui, prei, winterwortel, een teentje knoflook, groentebouillon, citroensap, selderij, en uiteraard rode linzen.” De soep wordt geserveerd met oerbrood. Voor liefhebbers van een lekker glaasje valt er ook wel wat te nippen. Zo is er een smakelijke streling voor de tong, oftewel een honingkruidenwijntje. „Wijn was voor de rijken. Bier brouwen deed bijna iedereen.”