De zaterdagmarkt in Steenwijk.

Zien mensen de weekmarkt in Steenwijk nu als een uitje?

De zaterdagmarkt in Steenwijk. Martijn Bijzitter

Steenwijk - De meeste winkels zijn dicht, alleen de drogisterijen draaien als nooit tevoren. Bij het Kruidvat staat zelfs een beveiliger om alles in goede banen te leiden. Wie boodschappen wil doen en daarvoor niet naar een supermarkt wil, kan elke zaterdag in Steenwijk terecht bij de marktkramen op het marktplein.

En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Veel mensen verenigen het nuttige met het aangename en beschouwen een bezoek aan de markt ook wel een beetje als een uitje. „We staan nu opgesteld in een cirkel, dan zitten we minder dicht op elkaar en zo de klanten ook. Ik vind deze opstelling overzichtelijk en eigenlijk heel gezellig”, vertelt Wout Moolenkamp van Ruinemans Kaas. Maar ook weer niet té gezellig: de meeste mensen bewaren netjes de anderhalve meter afstand.

Volgens de medewerkers van de Steenwijker Vishandel is het - nu de meeste winkels dicht zijn - wel drukker dan normaal en stonden de mensen twee weken geleden zelfs tot op de fontein. „We zien wel dat mensen voorzichtiger zijn en toch hun best doen om afstand te houden en een mondkapje te dragen.”

De markt vond ook een tijdje in de Goeman Borgesiusstraat plaats. Toen stonden alle stands naast elkaar in een rij, zodat de mensen er langs konden lopen. „In die andere straat was het ook goed te doen, maar hier op de Markt in deze opstelling gaat het ook prima. Het valt wel mee hoeveel mensen wegblijven. Maar of ze een bezoekje aan de markt echt als een uitje zien? Dat geloof ik ook weer niet”, zegt Patrick ten Hoven van Bakkerij ’t Stoepje