Zomerviskaravaan strijkt in Steenwijk neer: Zestig kinderen leren vissen in vijver van Slingerbos

Zestig kinderen leren vissen in de vijver van het Slingerbos. Zij zijn hier op uitnodiging van Sportvisserij Nederland, die het visevenement Zomerviskaravaan samen met Hengelsportvereniging Steenwijk organiseert. Jay (8) uit Steenwijk is een van de zestig kinderen die maandag deelneemt aan het visevenement. „Beet!” juicht hij al gauw.

Ja, beet en gevangen.

Ja, beet en gevangen. Foto Sieb van der Laan

Als hij de spartelende baars vastpakt, laat hij hem verschrikt weer los en roept: „Au!”. Jay weet nog niet dat de baars op zijn rug stekels heeft. Oud-voetballer en fanatiek visser Kees Kist leert de jongen dat hij de vis het beste bij zijn kop vast kan pakken, waarna Jay het beestje in het water terug gooit. Nog geen minuut later galmt Jay weer over het water: „Beet!” Hij heeft geluk, want de andere kinderen vangen niet zo veel vissen. „Misschien zijn hier aalscholvers aan het vissen geweest”, denkt Rein Berger, secretaris van Hengelsportvereniging Steenwijk.

Tekst gaat onder foto verder


Spelenderwijs

Tussen het vissen door kunnen de kinderen en vrijwilligers in het naastgelegen restaurant van zwembad De Waterwyck wat eten en drinken. Voorzitter Paul de Ram vertelt hier dat de kinderen spelenderwijs leren vissen. „De hengel vasthouden, onthaken, de vis goed behandelen en netjes terugzetten en geen rotzooi achterlaten”, zijn volgens De Ram de belangrijkste lessen. Voordat de kinderen hun hengel uitgooien aan het water leren ze eerst hun hengel uit te werpen en te mikken in een aantal emmers. Wat verderop krijgen ze in een tent instructies hoe ze een kunstvisje kunnen onthaken.

Drillsimulator

Vrijwilliger Jarno Veldhuizen uit Eerbeek staat bij een drillsimulator. Dat bestaat uit een kastje en een betonnen plaat. Daartussen is een lijn gevestigd, waaraan een hengel is verbonden. „Dit is een computergestuurd apparaat, die ik in kan stellen op de vangst van verschillende vissen, van forel tot meerval”, legt Veldhuizen uit. Jay waagt ook een poging en probeert een meerval binnen te halen. Hij spant al zijn spieren aan, maar het lukt hem niet om binnen vijf minuten de grote vis binnen te halen. De zussen Roos (13) en Merel (11) Bruins hebben ook een paar van de spelletjes gedaan. „Ik weet nu hoe ik de hengel moet gooien en hoe diep je de dobber moet zetten”, zegt Roos. Ze zijn klaar voor het echte werk.

Rustgevend

Kaj Frans (11) uit Meppel is net begonnen met vissen. „Ik vind vissen vangen leuk”, geeft hij als reden dat hij zich heeft aangemeld. Zijn moeder zegt dat zij het een leuke vakantieactiviteit voor haar zoon vindt. „Zijn opa is lid van de visclub en hij vindt het leuk om zijn kleinzoon ook leert vissen”, zegt zij.

Volgens De Ram is het vissen voor kinderen en dan met name voor drukke kinderen een rustgevende, maar ook spannende activiteit in de natuur. Hij merkt dat in coronatijd de belangstelling voor het vissen bij zowel volwassenen als kinderen is toegenomen. „Onze vereniging is gegroeid met zo’n 300 leden tot 2500 leden, waarvoor 200 jeugdleden tot 14 jaar zijn.” Hij vertelt verder dat de vereniging eens per jaar ouder-kind-wedstrijden organiseert en op school vislessen geeft. Voor volwassenen met een beperking van Interaktcontour organiseert HSV ook visactiviteiten in de vijver van het Slingerbos.

Goodiebag

Berger vertelt nog dat alle kinderen na afloop een door Hengelsportverenging Steenwijk en Raven Hengelsport gesponsorde goodiebag meekrijgen. Daarin zitten een hengeltje, folders, een doosje aas en lokvoer in. Ook krijgen de kinderen een jeugdvisvergunning mee. Zij zijn dan goed uitgerust om zich verder te bekwamen in het vissen. „In Steenwijk kan dat bijvoorbeeld in de Ruxveense Vijver of de vijver in Park Rams Woerthe”, tipt De Ram nog.