Zorgvilla Voetelinkhuis viert 5-jarig bestaan: 'Wonen als Thuis'

Het team van het Voetelinkhuis. Foto Sieb van der Laan

Het Voetelinkhuis aan de Verlaatseweg in Steenwijk West bestaat vijf jaar. De zorgvilla van ‘Dagelijks Leven’ voor mensen met dementie vierde dat eerste lustrum afgelopen donderdag.

Petronella Jongschaap, activiteitenbegeleidster van Het Voetelinkhuis, vertelt dat het de hele donderdag feest ws voor de bewoners. Het feestprogramma begon ’s ochtends voor de bewoners en hun familieleden met koffie en gebak. ’s Middags kwam na de feestelijke lunch een pianist een klein concert geven. Daarna genoten de bewoners van een buffet. De 35 personeelsleden en vrijwilligers waren hierbij ook uitgenodigd. „Het feest vierden we dus op een ingetogen manier, want teveel drukte brengt onrust onder onze bewoners,” zegt Jongschaap.

Groepsactiviteiten

Terugblikkend op de afgelopen vijf jaar heeft de activiteitenbegeleidster mooie herinneringen aan de grote groepsactiviteiten. „We zijn naar de Orchideeënhoeve geweest, hebben een rondvaart in Kalenberg gemaakt en de Maargies Hoeve bezocht.” De kleine momenten van contact vindt Jongschaap minstens zo waardevol. Omdat de zorgvilla naast Park Rams Woerthe ligt, gaan de bewoners hier vaak wandelen. Ook gaan zij regelmatig in kleine groepjes de stad in en brengen zij bezoekjes aan de markt. De coronatijd is voor de bewoners een moeilijke periode geweest. „Gelukkig kunnen we nu weer meer ondernemen en bezoek ontvangen.”

Wonen als Thuis

In 2016 startte Het Voetelinkhuis met drie bewoners. Stapsgewijs groeide dat tot een volledige bezetting van tot 21 bewoners nu. Zij zijn tussen de 70 en 94 jaar. Twee van hen wonen hier al vanaf het begin. Momenteel is er een wachtlijst. Dagelijks Leven is in 2015 met de zorgvilla’s gestart. Het Voetelinkhuis was in 2016 haar zeventiende project. Inmiddels heeft de organisatie met hoofdkantoor in Apeldoorn 352 huizen in heel Nederland. In deze particuliere kleinschalige woonvormen kunnen de bewoners 24/7 zorg krijgen. In een huiselijke sfeer, midden in de wijk en midden in de samenleving. ‘Wonen als Thuis’ noemt ‘Dagelijks Leven’ dat.Nieuws

menu