Zusters en familieleden waarderen De Voorzienigheid: 'Deze voorstelling was heel realistisch'

De Voorzienigheid krijgt zaterdagmiddag in De Meenthe hoog bezoek. Drie zusters van het Liefdesgesticht en drie achterneven van pastoor Muiteman wonen de theatervoorstelling bij. Zij uiten na afloop hun woorden van waardering. „Deze voorstelling was heel realistisch.”

Drie zusters van het Liefdesgesticht en drie achterneven van pastoor Muiteman wonen de theatervoorstelling bij.

Drie zusters van het Liefdesgesticht en drie achterneven van pastoor Muiteman wonen de theatervoorstelling bij. Foto: Sieb van der Laan

Als hoofdrolspeelster Lucie de Lange na de voorstelling haar zusterhabijt heeft omgewisseld voor haar gewone kloffie, loopt ze even langs de drie zusters die nog wat napraten op de eerste rij. „Was ik niet te streng?” vraagt ze aan Zuster Renée van der Linden (87), Zuster Mathea Levering (84) en Zuster Riet Hendriksen (80). Eensgezind schudden ze hun hoofd. „Deze voorstelling was heel realistisch, zo ging dat in die tijd, wat ze thuis niet mochten, mochten ze bij ons ook niet,” zegt Zuster Mathea. Ze herinnert zich ook nog dat de moederoverste net zoals De Lange in de voorstelling zei: „Wie gewekt wil worden voor de kerkdienst dient haar schoen buiten het gordijntje van de chambrette te zetten.”

Mooie tijd

Zuster Mathea voegt daaraan toe dat ze een leuke middag heeft gehad. „Ik heb ontzettend genoten, het was leuk om weer even terug in de tijd te gaan.” Daarmee bedoelt ze de periode tussen 1965 en 1978 dat ze in De Voorzienigheid woonde en werkte. De zuster zorgde voor de leerlingen die intern waren en assisteerde bij de lessen. „Het was een mooie tijd en ik heb nog steeds contact met enkele leerlingen.” Zuster Renée vertelt dat ze al op haar dertiende naar De Voorzienigheid kwam. „Ik ben zeven jaar gebleven en verliet De Voorzienigheid als afgestudeerd onderwijzeres.” Zuster Mathea zette haar carrière voort in de ouderenzorg en was jarenlang directrice van woonzorgcentrum Lycklama Stins in Wovega. Nu doet ze nog steeds vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Zuster Riet werkte in de huishouding van De Voorzienigheid. De zusters wonen nu in een klooster in Heemstede.

Armoede

De drie aanwezige familieleden van pastoor Muiteman zijn de gebroeders Muiteman. „Wij zijn achterneven van de pastoor,” legt de oudste genaamd Herman (84) uit. Hij heet voluit: Hermanus Christiaan, terwijl de pastoor voluit Christianus Gijsbertus heette. „Christiaan of Christianus is een echte familienaam, die komt in onze familiegeschiedenis vanaf 1700 telkens terug,” legt hij uit. Zijn broers Bennie (76) uit Waalwijk en Freddy (72) uit Almere zijn met hem meegekomen. Verder hebben ze nog een zus Hillegina, die zaterdag niet aanwezig kan zijn. Broer Hans is al overleden. De broers zijn ook vol lof over de voorstelling. „Geweldig zoals de spelers de geschiedenis van De Voorzienigheid in beeld hebben gebracht, dat kon niet beter,” zegt Bennie. Herman merkt op dat ‘armoede’ de rode draad in de voorstelling is. „Heel herkenbaar, dit komt overeen met onze beleving in ons katholieke arbeidersgezin,” vult Freddy aan.

Familieonderzoek

De gebroeders Muiteman weten trouwens pas sinds twintig jaar dat hun oudoom pastoor Christiaan Muiteman van De Voorzienigheid was. „Onze ouders hebben ons daar nooit iets over verteld, maar door familieonderzoek ben ik er achter gekomen,” vertelt Bennie, die ook Steenwijkerwold heeft bezocht. Daarbij ontdekte hij ook dat zijn opa nog een broer had die pastoor was en ook in Steenwijkerwold had gewerkt.

Geen geschiedenisles

Sjef Damhuis en Dea Getreuer, bestuursleden van Kopje Cultuur en initiatiefnemers van de theatervoorstelling, krijgen na afloop ook veel reacties. Damhuis vertelt dat enkelen tegen hem zeiden dat ze onderwerpen uit de geschiedenis hebben gemist. „Dat is begrijpelijk, maar het is ondoenlijk om honderd jaar geschiedenis compleet te behandelen in een uur tijd. Tekstschrijver Marcel Harmsen heeft bewust gekozen voor een aantal hoogtepunten. Het is geen geschiedenisles.” De complimenten van de familieleden en de zusters raken hem het meest. „Hele mooie reacties, je hoorde de emoties er door heen.”


'Geweldig zoals de spelers de geschiedenis van De Voorzienigheid in beeld hebben gebracht'