Zware mishandeling in Steenwijk. 'Waren ze doorgegaan tot hij dood zou zijn?'

Ernstig gewond en buiten bewustzijn is de man met de ambulance naar de spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Zwolle gebracht.

Ernstig gewond en buiten bewustzijn is de man met de ambulance naar de spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Zwolle gebracht. ANP

Een 31-jarige man uit Groningen is vrijdagavond voor de deur van poolcentrum La Barca in de Goeman Borgesiusstraat in Steenwijk ernstig mishandeld door een groep van zo’n zeven mannen.

Het slachtoffer ging vrijdagavond samen met een vriend uit in Steenwijk. „Hij wilde een gezellige avond met een vriend en hij belde of hij bij ons kon overnachten”, vertelt een geëmotioneerde moeder, die niet met haar naam in de krant vermeld wil worden.

Maar haar zoon kwam die avond/nacht niet thuis. Hij belandde bewusteloos in het ziekenhuis. „Wat er precies is voorgevallen kan hij zich niet goed meer herinneren. Wat hij nog weet is dat er in iemand buiten bierfles kapot gooide en dat hij er wat van zei. Hij en zijn vriend gingen vervolgens naar de uitgaansgelegenheid. Na verloop van tijd ging hij naar buiten om een sigaret te roken en vanuit het niets werd hij aangevallen door zo’n zeven mannen en stonden er zo’n twaalf mannen er om heen”, vertelt zijn moeder.

Eerste hulp

Tijdens de trappartij lag hij in foetushouding in een poging om zichzelf te beschermen en zodoende hebben zijn hoofd, nek en rug trappen gehad. „Ik denk dat het zijn geluk is geweest dat er op een bepaald moment een taxi aan kwam rijden. De jongens waren ineens verdwenen en de taxichauffeur en zijn passagier hebben de ambulance gebeld en eerste hulp verleend door mijn bewusteloze zoon in stabiele zijligging te leggen. De eigenaar van de uitgaansgelegenheid had inmiddels de politie gebeld.”

Zware hersenschudding

Ernstig gewond en buiten bewustzijn is hij met de ambulance naar de spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Zwolle gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij naast de verwondingen op zijn lichaam ook een zware hersenschudding en een groot gat in zijn hoofd had. „Gelukkig is er, zoals het tot nu toe lijkt, geen blijvende schade, maar dit moeten we nog afwachten. Wel kan hij voorlopig niet werken.”

Het slachtoffer was nog niet in staat om aangifte doen bij de politie, maar gaat dat wel doen, zodat de politie de mishandeling kan onderzoeken.

‘Waren ze doorgegaan tot hij dood zou zijn?’

De moeder vraagt zich af hoe heeft kunnen gebeuren. „Wat bezielt hen om iemand zo te mishandelen en in bewusteloze staat achter te laten? Waren ze doorgegaan tot hij dood zou zijn? Waar komt al die agressie vandaan? Kwam dit door gebruik van drank en drugs of vonden ze het gewoon leuk om iemand af te tuigen? Ze moeten verantwoording nemen voor hun daden en zichzelf aangeven bij de politie. Want nu zijn ze in mijn ogen een stelletje lafaards. Weten hun ouders wat ze hebben gedaan? En zouden die dat leuk vinden? Waarschijnlijk niet. Ik hoop dat ze proberen om zich in te leven in een slachtoffer en de naasten. Ik hoop dat ze tot inzicht komen en geen volgende slachtoffers meer maken.”