't Lam presenteert 'True North'

In juni 2000 kwamen 58 Chinese illegale immigranten om het leven tijdens een transport van Calais naar Dover. Het verhaal van ‘True North’ werd bedacht door regisseur en scenarioschrijver Steve Hudson, die zich afvroeg wat arme vissers zouden doen als ze geen andere uitweg meer zien dan mensensmokkel.

De zaken gaan slecht aan boord van een Schotse vissersboot. Om faillissement te voorkomen besluit de zoon van de schipper tijdens een stop in België heimelijk zo’n twintig illegale Chinese vluchtelingen in het ruim toe te laten. Als er noodweer toeslaat en de reis langer duurt dan verwacht, zijn de gevolgen dramatisch.

Deze maatschappelijk betrokken tragedie heeft op papier iets voorspelbaars, maar de topcast - onder wie veel acteurs uit films van Ken Loach - en de claustrofobische sfeer aan boord zijn bijzonder effectief.

Debuterend regisseur Hudson was later verantwoordelijk voor de succesvolle BBC-serie Cranford. True North is gemaakt in 2006 en ontving in dat jaar een aantal Schotse BAFTA prijzen, zoals beste film, beste regie en beste scenario. De film duurt 96 minuten.

‘True North’ is een spannend en boeiende film, prachtig, vaak spectaculair gefilmd en geacteerd. De onderliggende boodschap is erg belangrijk. Must-see voor wie graag sociale Britse drama’s à la Ken Loach ziet.”

(Bron: Cinemagazine, Monica Meijer)


Donderdag 4 november 2021

Film in t Lam: True North

20.00 uur; € 7,50

Reserveren:

T Lam, Breestraat 2 in Blokzijl

Nieuws

menu