‘De Kunst van het Ambacht’ in Willemsoord tijdens drie feestelijke weekenden 'Welkom in Weldadig Willemsoord'

'Ontmoeting' , een werk van textielkunstenares Mariet Rankenberg uit Steenwijk. Zij exposeert in het Koloniekerkje in WIllemsoord. Foto: Aangeleverde foto

‘Welkom in Weldadig Willemsoord’. Dat is het thema waar het koloniedorp in juli drie weekenden omheen organiseert met verschillende activiteiten. Een daarvan is de expositie ‘De Kunst van het Ambacht’ dat deels in het Koloniekerkje is te zien en deels in het MFC ‘Et Kloniehuus’.

Negen regionale kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk en geven zij regelmatig een demonstratie van hun werkwijze in het Koloniekerkje en Et Kloniehuus. Hier kunnen de werken van Riëtte Ballast, Harm Echten, Jannie Hakman, Anke Werkman, Marja Grönloh, Joke Blaauw, Ria Penthum, Jacqueline van der Velden en Mariet Rankenberg worden bekeken.


Koloniekerkje

Mariet Rankenberg uit Steenwijk, exposeert in het Koloniekerkje. „Textiel is een manier om gevoel, emotie, droom en fantasie bij elkaar te laten komen. Het is daarna aan de kijker om het ontstane beeld op eigen manier te interpreteren: ieder bedenke een eigen, uniek verhaal”, zegt de kunstenares enthousiast. Op 9,10 en 23 juli is zij in de kerk aanwezig en geeft demonstraties.


Et Kloniehuus

Et Kloniehuus is het decor van ambacht en kunstnijverheid. Keramiste Riëtte Ballast uit Willemsoord wordt geïnspireerd door het buitenleven. Organische vormen en natuurlijke kleuren kenmerken haar werk. De handgemaakte meubelen van Anke Werkman uit De Blesse zijn ware eye-catchers en Joke Blaauw uit Assen exposeert met beeldende (weef)werken. De veelzijdige kunstenaar Harm Echten uit Ruinen omschrijft zijn werk als realistisch waarbij hij gebruikmaakt van een combinatie van verschillende materialen.

Marja Grönloh schept zelf papier en maakt daar zowel sieraden als twee en drie dimensionale objecten van. Vooral het ‘recyclingproces’ – van oud papier, nieuw papier maken - trekt de Steenwijkse erg aan. Noordwolde is de bakermat van de vlechtindustrie. Hier vond ambachtsvrouw Jannie Hakman haar passie. Ook de werken van Ria Penthum uit Assen zijn inspirerend en de vrolijke en fleurige quiltwerken van Jacqueline van der Velden van Quiltatelier Samsara in Willemsoord zijn een lust voor het oog.


Welkom in Weldadig Willemsoord

Er is nog meer te doen tijdens de ‘Welkom in Weldadig Willemsoord’ weekenden. Bijzonder is de theatrale audiotour ‘Vluchtroute’ die op 9, 10, 16 en 17 juli te beleven is. Meer dan 30 figuranten brengen een uniek verhaal tot leven. De bekende acteur en producer Dragan Bakema bedacht het script en regisseert het geheel. De Weldadige Streekmarkt is op 23 juli en in hetzelfde weekend kan men, onder leiding van een enthousiaste gids, een gratis ritje maken met de Kolonie Express.

Iedereen is van harte welkom om op 9, 10, 16, 17, 23 en 24 juli een kijkje te komen nemen. Meer informatie en de openingstijden zijn te vinden op de website van Weldadig Willemsoord.

Nieuws

menu