Boeren aan rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden: 'Vijftig tot zeventig procent stikstofreductie? Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen?'

Het melkveebedrijf van Wilfried Vergeer zou een nadelig stikstofeffect hebben op natuurgebied de Weerribben. Toch groeien langs zijn weiland orchideeën en andere kwetsbare flora. Bovendien: Vergeer deed alles wat de samenleving hem vroeg, zegt hij: extensief boeren, vergunningen op orde en koeien in de wei. ,,Er zijn alleen maar opgaves. Waarom?”

Akkerbouwer Jaap Vaandrager (l) en veehouder Wilfried Vergeer. „Wij hebben voor miljoenen geïnvesteerd. Dan kun je niet ineens terug in dieren en in omzet.”

Akkerbouwer Jaap Vaandrager (l) en veehouder Wilfried Vergeer. „Wij hebben voor miljoenen geïnvesteerd. Dan kun je niet ineens terug in dieren en in omzet.” Foto: Frans Paalman

‘Het voelt niet eerlijk. Ik slaap er slecht van”, zegt melkveehouder Wilfried Vergeer. De 48-jarige ondernemer, gekleed in een open houthakkershemd, formuleert behoedzaam. Geen uithalen, geen woede. Maar dat de stikstofaanpak plotseling als een zwaard van Damocles boven zijn bedrijf hangt, zit hem bijzonder hoog. „Vijftig tot zeventig procent stikstofreductie? Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen?”

Nieuws

menu