‘Eventuele schade door gaswinning is door instelling van onafhankelijke commissie goed geregeld’

De gaswinninglocatie tussen Eesveen en Wapserveen, op de grens van Steenwijkerland en Westerveld. Archieffoto Wilbert Bijzitter

Eventuele schade aan huizen door gaswinning is volgens het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland goed geregeld door de instelling van de commissie Mijnbouwschade.

BuitenGewoon Leefbaar maakte zich zorgen over hoe afhandeling van schadevergoeding door gaswinning in en rond Steenwijkerland is geregeld.

„De commissie Mijnbouwschade handelt schademeldingen af op basis van het door de minister vastgestelde schadeprotocol. De commissie is onafhankelijk van de mijnbouwbedrijven als Vermilion en NAM, maar ook van het ministerie van EZK. Met het instellen van de commissie zijn de mijnbouwbedrijven uit de schadeafhandeling gehaald. De bewijslast wordt bij de burger weggehaald, doordat de commissie Mijnbouwschade de schade laat onderzoeken en laat beoordelen door bouwexperts waardoor de schade is veroorzaakt. Zij baseert hierop haar advies voor schadevergoeding. De mijnbouwmaatschappij betaalt de schade”, is het antwoord van het college.

‘Onder goede voorwaarden’

„Wij zijn met onze buurgemeenten van mening dat door het instellen van een goed meetnetwerk en het instellen van de commissie Mijnbouwschade met schadeprotocol tegemoet gekomen is aan de wensen van inwoners op of nabij gasvelden. De schadeafhandeling lijkt op deze manier in onze ogen goed geregeld. Het belang van het winnen van gas wordt ingezien, maar dan wel onder goede voorwaarden en dat de veiligheid gewaarborgd wordt”, zegt het college.

‘Anders dan in Groningen’

„De stichting GasDrOvF vindt, net als andere actiegroepen in het land, dat dit schadeprotocol dezelfde werking zou moeten hebben als in Groningen. De minister heeft besloten dat de schade-afhandeling in Groningen dermate afwijkt dat dit een op zichzelf staand schadetraject blijft. Wij trekken in het gasdossier nauw op met de buurgemeenten Weststellingwerf en Westerveld”, vervolgt het college.

Nieuws

menu