‘Helpt Steenwijkerland het overvolle aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel?’

Asielzoekers Ter Apel moesten slapen op een stoel in de wachtruimte. Foto: ANP

„Is de gemeente Steenwijkerland bereid om het overvolle aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel de helpende hand te bieden?”

Dat vraagt Stephanie Geurtz van GroenLinks Steenwijkerland aan het college van burgemeester en wethouders. “Onze gemeente levert een bijdrage in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Helaas kent de wereld meer crisisgebieden waarvan de vluchtelingen in eerste instantie zijn aangewezen op opvang in het aanmeldcentrum Ter Apel. Dat geldt bijvoorbeeld ook vluchtelingen uit Afghanistan, die eerder samenwerkten met onze vredesmissie aldaar. Ook zij hebben recht op een menswaardige behandeling. Met grote regelmaat verschijnen er berichten in de media over het gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers in het aanmeldcentrum”, zegt Stephanie Geurtz.

Ter Apel, waar maximaal 2000 asielzoekers kunnen worden opgevangen, gaat de afgelopen maanden gebukt onder een grote instroom van asielzoekers en een beperkte uitstroom. De gemeente Roosendaal is woensdagavond het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp geschoten door 50 asielzoekers op te halen. Die zouden anders op stoelen in de wachtruimte moeten slapen. De burgemeester van Roosendaal besloot zelf maar een bus te sturen omdat die in het Noorden niet beschikbaar waren.

Dat er in het Noorden amper bussen beschikbaar zijn, heeft te maken met de chaotische toestanden rond het treinverkeer. Door werkzaamheden bij Hoogeveen rijden er geen treinen tussen Groningen en Meppel, maar bussen. Helemaal gestroomlijnd verloopt dat echter niet.

Stephanie Geurtz vraagt aan het college of ze bereid is te onderzoeken waar mensen op de vlucht en tijdelijke, veilige opvangplek in Steenwijkerland kunnen krijgen.

Nieuws

menu