‘Stien Eelsingh en Piet Zwiers – een dubbelportret’

Vijf Zwollenaren, een werk van Stien Eelsingh. Foto: Daan Prest

In Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus wordt vrijdag 13 mei de tentoonstelling ‘Stien Eelsingh en Piet Zwiers – een dubbelportret’ geopend in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus.

Stien Eelsingh (1903 - 1964) woonde in ‘De Witte Boerderij’ in Staphorst, waar jaarlijks een zomertentoonstelling werd gehouden. Oorspronkelijk kwam ze uit de stad, maar ze werd geaccepteerd in de gesloten gemeenschap van Staphorst, waar ze het dorpsleven kon schetsen tussen de wieg en het graf. Ze maakte daarnaast veel werken met bloemstukken en paarden. Haar schilderijen werden steeds expressionistischer, met versimpelde vormen en felle ongemengde kleuren.

Piet Zwiers (1907 - 1965) woonde in boerderij ‘De Gythorn’ in Giethoorn, waar hij zijn werk ook exposeerde. Hij schilderde in het begin donker en traditioneel, maar later werd zijn palet lichter en zijn toets losser. Zijn werk, vooral landschappen en dorpsgezichten van Giethoorn en omstreken, had een impressionistisch karakter. In de loop der jaren getuigde het door de kleurkeuze en het ondergeschikt maken van de vorm meer van het expressionisme.

Op 13 mei vindt de officiële opening plaats voor genodigden. Deze zal worden verricht door mevrouw drs. Mieke Mulders, kunsthistoricus en conservator van het Stedelijk Museum Meppel. Mieke Mulders is eveneens auteur van het boek ‘Stien Eelsingh, expressionist van Staphorst’, dat tijdens de duur van de expositie te koop zal zijn in Museum Giethoorn.

De schilderijen op de expositie zijn deels afkomstig uit de collectie van Museum Giethoorn, aangevuld met werken in bruikleen van Museum De Fundatie te Zwolle, het Stedelijk Museum Meppel en particuliere collecties.

De expositie is van 14 mei t/m 30 oktober 2022 te bezichtigen in de Hendrik Maatzaal van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, Binnenpad 52, Giethoorn. Het museum is tot 1 november dagelijks geopend van 11 tot 17 uur.

Nieuws

menu