‘Thuisonderwijs vraagt om flexibiliteit. En die was er’

Scholen gingen dicht, er moest opvang geregeld worden en vanaf half maart tot ongeveer half juni moest iedereen zich het thuisonderwijs eigen maken. Een flinke opgave voor ouders, leerlingen en niet in de laatste plaats de scholen. Foto Martijn Bijzitter

Door de coronamaatregelen zijn er in Steenwijkerland 10 verzuimmeldingen van leerlingen binnengekomen. De reden voor het verzuim was meestal het ontbreken van faciliteiten om thuisonderwijs te kunnen volgen. Met de inzet van het onderwijs is dit opgelost.

Dat staat in het leerplichtverslag van het schooljaar 2019/2020. Wethouder Trijn Jongman: „Als we naar het jaar 2020 kijken, dan zien we er één thema met kop en schouders bovenuit steken: corona. Wát een impact heeft het coronavirus vorig jaar op ons gehad. Niemand uitgezonderd. Dus ook het onderwijs niet. Scholen gingen dicht, er moest opvang geregeld worden en vanaf half maart tot ongeveer half juni moest iedereen zich het thuisonderwijs eigen maken. Een flinke opgave voor ouders, leerlingen en niet in de laatste plaats de scholen. En ga er maar aan staan: van het ene op het andere moment een volledig andere manier van lesgeven invoeren. Dat vraagt echt om flexibiliteit. En die was er. Naast een heel stuk betrokkenheid om aandacht te blijven houden voor kinderen uit gezinnen in kwetsbare situaties. En ik zeg het met grote waardering: in onze gemeente is dat heel goed gelukt.”

Verzuim

Dat het een bijzonder schooljaar was, is ook terug te zien in het aantal verzuimmeldingen. Nadat de scholen op 16 maart 2020 waren gesloten, zijn er minder dan 10 verzuimmelding binnengekomen. Sinds de uitbraak van corona hadden de leerplichtambtenaren veelvuldig contact met alle basis- en voortgezet onderwijsscholen binnen de gemeente om alle leerlingen in beeld te houden en waar nodig te kijken welke ondersteuning wenselijk was. Verzuim dat na maart ontstond was gerelateerd aan corona en daarmee geoorloofd. De leerplichtambtenaren hadden contact met de leerlingen waar sprake was van verzuim. Wanneer leerlingen niet de juiste faciliteiten hadden om thuisonderwijs te kunnen volgen, werd er door het onderwijs een oplossing geboden. Alle inzet was gericht op de gezamenlijke missie dat elk kind regulier onderwijs volgt.

Nieuws

menu