‘We moeten nog een stukje improviseren. Maar dat kunnen wij!’ | Dagboek van Petronella Jongschaap, secretaris van toneelvereniging Concordia

Petronella Jongschaap. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week Petronella Jongschaap uit Kalenberg, werkzaam in het Voetelinkhuis in Steenwijk en secretaris van toneelvereniging Concordia.

Woensdag 22 februari

Vanuit Kalenberg rijd ik richting Steenwijk waar mijn werkdag zal zijn in het Voetelinkhuis aan de Verlaatseweg. Een kleinschalig wonen huis van Dagelijks Leven. In dit huis wonen 21 mensen die een vorm van dementie hebben. Als activiteitenbegeleidster mag ik deze dag de bewoners een zinvolle dagbesteding aanbieden. Wat ik met veel plezier doe. Vanmorgen staat er bewegen op het programma. Met veel enthousiasme doet een groot deel van de bewoners mee. ’s Middags een overleg met verschillende disciplines, rapporteren en dan om 17.00 uur richting huis. Vanavond extra repeteren voor de toneeluitvoering voor aanstaande zaterdag. Om 19.30 uur loop ik naar het dorpshuis waar we deze maand 2x per week aanwezig zijn om te repeteren. Gauw omkleden en daar gaan we weer. Tijdens de pauze nog het een en ander doornemen met de groep betreft overige voorbereidingen voor de uitvoering. Rond 22.15 uur zijn we klaar. Op een paar haperingen na, liep het best aardig.

Donderdag 23 februari

Vandaag geen drukke agenda. Dus tijd voor de dagelijkse klusjes in huis. Vanmiddag een afspraak met de fotograaf van de courant. We spreken af in het dorpshuis. De foto is zo gemaakt. Ik blijf nog even in het dorpshuis om samen met een collega toneelspeelster de laatste dingen in orde te maken. De gekochte prijsjes voor de verloting vanmiddag leuk ingepakt en klaargezet. Ook dit kunnen we afstrepen. Onze vereniging bestaat momenteel uit 10 leden. Het merendeel woont in Kalenberg. De vereniging bestaat al meer dan 85 jaar. Mooi om te zien, dat wij dit met elkaar in zo’n klein dorp nog in stand weten te houden. Onze zoon komt thuis van stage, tijd voor een kop koffie.

Vrijdag 24 februari

Het is een regenachtige dag. Ik rijd naar mijn werk. Vanmorgen een 1 op 1 moment met behulp van de Beleef TV. Hierop kan men spelletjes doen, filmpjes bekijken, thema-onderwerpen bekijken. Erg handig hulpmiddel waar wij veel gebruik van maken. Na afloop bedankt de bewoonster voor dit fijne moment. Daar is het om te doen! Wat heb ik dankbaar werk. Onze dochter kan met een vriendin meerijden naar huis, vanaf het station. Dus ik kan na mijn werk gelijk richting huis. Gezellig dat ze dit weekend thuis is. Natuurlijk komt ze ook naar de toneeluitvoering kijken. Vanavond hebben wij de generale repetitie. De spanning begint bij meerdere leden wel wat toe te nemen. Geeft niks, wordt er gezegd. Dat hoort erbij. Het loopt best lekker en iedereen heeft er echt lol in. Na afloop zitten we nog gezellig na, drinken met elkaar nog wat en eten we een lekkere gehaktbal, gemaakt door de beheerder van het dorpshuis. Voordat iedereen op huis aan gaat, overleggen we nog hoe laat we morgenavond aanwezig moeten zijn. Ja, ja, dan is het voor het echie!

Zaterdag 25 februari

Vanavond is het dan zover. De jaarlijkse uitvoering van Toneelvereniging Concordia. Vandaag overdag lekker rustig aan gedaan. Nog een fijne wandeling gemaakt in het rietland, waar Geert aan het werk is. Vanavond op tijd richting het dorpshuis. De zenuwen vallen mee. De sfeer is ontspannen. We grimeren elkaar en zorgen dat we ons toneeloutfit aan hebben. Rond 20.00 uur wordt de toneelavond geopend en stellen wij ons voor. Het 1e bedrijf loopt lekker. Iedereen zit goed in z’n rol. Ook het 2e en 3e bedrijf gaan prima. We moeten nog een stukje improviseren. Maar dat kunnen wij! Wanneer ik tijdens de pauze even naar het toilet ga, hoor ik een paar dames zich afvragen of het vallen van de vissenkom erbij hoorde of dat dit een ongelukje was. Ik moet in mijzelf wel lachen, want ik weet dat dit niet in het stuk geschreven staat… Wanneer het toneelspel klaar is, hebben we nog een jubilaris: 25 jaar lid van de vereniging. Hier besteden we uiteraard aandacht aan. Na afloop horen we alleen maar lovende worden. Men heeft genoten van deze avond. Onze debutanten, maar liefs 4, hebben het stuk voor stuk prima gedaan. Trots op ons allemaal.

Zondag 26 februari

Vandaag een lekkere luie zondag. Nog nagenieten van een succesvolle uitvoering. Dan horen we een harde knal buiten. Oeps, er is een auto op een paaltje bij ons voor ’t huis gereden. De auto staat met 2 wielen in de lucht. Door het mooie weer veel mensen op pad, dus is ook hierbij veel bekijks.

Maandag 27 februari

Maandag wasdag. Na de koffie breng ik onze dochter naar Groningen. Normaal gesproken gaat ze met de trein, maar er is nu zoveel bagage wat mee moet, dus besluit ik haar te brengen. Vanavond weer naar het dorpshuis. Het podium moet opgeruimd worden. De coulissen gaan weer in de opslag. De kleding en pruiken worden naar de kledingverhuur in Wilhelminaoord gebracht.

Dinsdag 28 februari

De nieuwsbrief voor de verwanten moet klaar, dus daar ga ik mee bezig. Vanavond samen met mijn vriendin naar de Yogales. Heerlijk ontspannen…

Nieuws

menu