14-jarige Johan Bakker uit Vollenhove slaagt voor vwo: 'Relaxed door het examenjaar'

Johan Bakker uit Vollenhove leverde een huzarenstukje door als 14-jarige te slagen voor het vwo aan het Emelwerda College in Emmeloord.

Johan Bakker uit Vollenhove.

Johan Bakker uit Vollenhove. eigen foto

Vol trots hing hij donderdagavond de vlag met schooltas uit bij de ouderlijke woning. Iedere dag fietste hij de 36 kilometer heen en terug naar Emmeloord. „Ik heb het fietsen ook wel geleerd”, zegt hij met een grote glimlach. „Racefietsen is daardoor mijn hobby geworden”’

‘Ik ben heel blij met mijn klas’

De studiebol deed op basisschool Het Kompas in Vollenhove de groepen 5 en 6 in één leerjaar en herhaalde dat nog eens op het Emelwerda door klas 3 en 4 in een schooljaar af te ronden. „En in het examenjaar werd het soms alweer saai. Ik ben best wel relaxed door het examenjaar heen gekomen.” Steeds de jongste zijn in de klas heeft Johan niet als probleem ervaren. „Ze hebben me heel goed opgevangen”, spreekt hij over zijn oudere klasgenoten. „Ze behandelden me als een klein broertje. Ik ben heel blij met mijn klas.’

Betamannetje

Het cijferlijstje van Johan mag er ook zijn. Latijn is met een 6 een van de mindere vakken. Op Nederlands, Engels en maatschappijleer haalde hij een 7 en dat hij een betamannetje is wordt wel duidelijk met achten op natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde B en wiskunde D.

Wiskunde D aan de Universiteit van Delft

Met deze bagage op zak gaat hij na de zomervakantie wiskunde D studeren aan de Universiteit van Delft. „En dan ben ik wel weer heel jong. Mijn ouders wilden ook niet dat ik op kamers ging. Ik ga eerst in een gastgezin wonen in Delft.” De jonge Venose verwacht dat zijn jonge leeftijd in de collegezalen geen probleem zal zijn.

‘Mooi om moeilijke problemen op te lossen’

Hij mengt zich onder gelijkgestemden die bovengemiddeld presteren in wiskunde D. „Dat vak heeft mijn interesse. Het is mooi om moeilijke problemen op te lossen. Het is technische wiskunde met ook veel programmeren. Ik wil op den duur ook wel de richting van de ICT in, programma’s en algoritmen ontwikkelen..”