Hollands Venetiëtocht voor fietsers krijgt eerste wintereditie

Leden van fietsvereniging RTV Steenwijk.

Leden van fietsvereniging RTV Steenwijk. Foto: Aangeleverde foto

De fietsvereniging RTV Steenwijk houdt komende zondag de eerste wintereditie van de Hollands Venetiëtocht. Met deze toertocht wil deze vereniging de recreatieve wielrenners die ook in de winter doortrainen een mooie activiteit aanbieden.

Het parkoers van de wintereditie is anders dan dat van de zomereditie van de Hollands Venetiëtocht. Er kan worden gekozen uit een rit van 70 of 120 kilometer. De toertocht voert langs plaatsen als Steenwijkerwold, Oldemarkt en Ossenzijl, maar ook voor een deel door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarna via Vollenhove, langs de meren van Giethoorn, terug naar Steenwijk.

De tocht is gemaakt door de bestuursleden Meine Jongschaap en Martijn Duiven, samen met Gerrit Oosterhuis, actief lid van RTV Steenwijk. Op de dag zelf krijgen ze hulp van zo’n 15 vrijwilligers. „Het idee voor deze Hollands Venetiëtocht is binnen onze vereniging ontstaan. Er zijn renners die ook in de winter willen doortrainen, en voor hen is deze tocht”, zegt Meine Jongschaap.

Rijders in een velomobiel kunnen ook meedoen

De start en finish van de tocht ligt in Steenwijk, op sportpark Nieuwe Gagels, bij vv Steenwijk aan de Middenweg. Daar is voldoende parkeergelegenheid en kunnen de deelnemers zich tevens verkleden en douchen. Inschrijven kan vooraf via de website www.fietssport.nl/toertochten van de Nederlandse Wielersportbond. Deelname kost € 10, leden van de wielersportbond betalen € 8. Inschrijven kan ook ter plaatse. Rijders in een velomobiel kunnen eveneens meedoen. Voor hen is de start om 8.00 uur. De andere deelnemers kunnen een halfuur later uit de startblokken schieten. Voor de deelnemers is er onderweg een kop koffie, net voorbij de schutsluis in Blokzijl, en na afloop een kop snert.