Aandacht voor Wereld Alzheimer Dag in Steenwijkerland

Gerda van Groeningen, Bianca Smit en Paula Bierma van de werkgroep Wereld Alzheimer Dag (WAD) Steenwijkerland, met op de achtergrond de Steenwieker Toorn.

Gerda van Groeningen, Bianca Smit en Paula Bierma van de werkgroep Wereld Alzheimer Dag (WAD) Steenwijkerland, met op de achtergrond de Steenwieker Toorn. eigen foto

Ieder jaar is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. Ook dit jaar wordt daar vanuit Alzheimer Nederland weer volop aandacht aan besteed. In Steenwijkerland zijn 4 belangenbehartigers van Alzheimer Nederland actief, te weten Kees Mol, gespreksleider van het Alzheimer Trefpunt, Bianca Smit van de Dementheek Steenwijkerland, Gerda van Groeningen werkzaam als ZorgMies en Paula Bierma, buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop.

Samen met de casemanagers dementie vormen ze de werkgroep Wereld Alzheimer Dag (WAD) Steenwijkerland.

Programma 21 september

Op dinsdag 21 september is er ’s morgens in de bibliotheek aan de Meppelerweg 47a in Steenwijk een Koffie-uurtje van 10:00-11:30 uur. Op deze bijzondere dag zullen ook Jannie Dijkhuizen, casemanager dementie en Kees Mol, al jaren het gezicht van het Alzheimer Trefpunt in Steenwijkerland aanwezig zijn. Thema van de ochtend is ‘Ach, we vergeten toch allemaal weleens wat?’.

Info- en ontmoetingspunt over dementie en geheugenproblematiek

’s Middags is er van 14:00-16:00 op de Markt in Steenwijk een info- en ontmoetingspunt over dementie en geheugenproblematiek. In het ‘Alzheimergeel’ zullen daar de werkgroepleden herkenbaar aanwezig zijn om het gesprek aan te gaan met iedereen die dat wil en informatie en ervaringen te delen over de ziekte dementie. Maar ook om te peilen of er bijvoorbeeld behoefte is aan voorlichting over dementie aan mantelzorgers, op scholen en voor organisaties.

Paula Bierma: „We vertellen ook over de mogelijkheid om de training Samen Dementievriendelijk te volgen. Veel mensen in Steenwijkerland hebben dit al gedaan, komend najaar willen we dat weer hervatten”.

Nieuw: Alzheimer Trefpunt Steenwijkerland wijkcentrum de Gagels

In maart 2020 was er ivm corona het laatste Alzheimer Trefpunt. ‘Het lijkt erop dat we dit nu eindelijk opnieuw kunnen gaan starten en wel in het wijkcentrum De Gagels, aan de Voetelinkstraat 56 in Steenwijk. Het tijdstip is elke 2e dinsdag van de maand vanaf 14.00 uur en we gaan uit van de 12 oktober.’ zo vertelt Bianca Smit. Via de krant, facebook en de agenda van Sociaal Werk De Kop (www.sociaalwerkdekop), zal dit ook gecommuniceerd worden.

Steenwieker Toorn

Op de foto staan Gerda van Groeningen, Bianca Smit en Paula Bierma, met op de achtergrond de Steenwieker Toorn. En als er iets een bekend baken is voor veel mensen uit Steenwijk en omstreken, is het deze kerktoren. Een mooi symbool ook, want mensen met geheugenproblematiek zijn gebaat bij vaste punten in hun leven, letterlijk en figuurlijk. Vertrouwde gezichten, herkenbare omgeving en heldere structuur. En natuurlijk een dementievriendelijke maatschappij, iets waar de werkgroep in Steenwijkerland al een aantal jaar druk mee is.

Meer info over dementiezorg in Steenwijkerland: https://dementie-steenwijkerland.nl Wie liever telefonisch contact wil, dit kan via 0521-385585.