Aandacht voor dichtende timmerman op cultuurfestival Kopje Cultuur: Poëzie volksdichter Pé Plat mag niet verloren gaan

Sjef Damhuis en Jeroen Draaisma willen de volksdichter Pé Plat (1900-1964) aan de vergetelheid ontrukken. „Zijn werk moet worden gekoesterd en mag niet verloren gaan”, is de stellige overtuiging van de twee. Op het aanstaande evenement Kopje Cultuur wordt er al aandacht besteed aan de dichtende timmerman. Draaisma, een achterneef van Plat, en geschiedenisleraar Damhuis, hebben ook plannen een boek over de voormalige inwoner van de buurtschap Thij, te schrijven.

Jeroen Draaisma (links) en Sjef Damhuis met de verzameling van Pé Plat op de tafel uitgestald. 'Dit mag niet wegraken.'

Jeroen Draaisma (links) en Sjef Damhuis met de verzameling van Pé Plat op de tafel uitgestald. 'Dit mag niet wegraken.' Foto: Roel Kleine

„Kijk’, wijst Damhuis naar een leegstaand huis in Gelderingen, „hier heeft Pé ook gewoond.” We zijn op weg naar het RK-kerkhof even verderop, waar de dichter samen met zijn vrouw Gezina Martha Diependaal is begraven. De echtgenote van Plat overleed een jaar voordat hijzelf in 1964 het land der levenden verliet. De vrouw van de dichter was geen Steenwijkerwoldse, maar werd geboren en groeide op in Zandvoort (‘al aan de zee’).