Aanwinsten voor Stadsmuseum Vollenhove

Een aquarel van Kobus Zuidert, een van de aanwinsten van het museum.

Een aquarel van Kobus Zuidert, een van de aanwinsten van het museum. Foto: Aangeleverd

Het Stadsmuseum Vollenhove aan de Bisschopstraat 36 in Vollenhove is vanaf 1 april weer geopend. In de afgelopen tijd is het museum in het bezit gekomen van een aantal bijzondere voorwerpen.

Zo staat er in het kabinet Stad en Streek een grote wijzerplaat, afkomstig uit de Mariakerk, gemaakt in 1823, opgeknapt in 1862 en vervangen in 1917. In 2021 kreeg het museum een Statenbijbel uit 1651, in gebruik geweest bij een achttal generaties Sloet, op verschillende havezaten.

In de ‘Visserij’ hangt een aquarel gemaakt door de Vollenhoofse kunstschilder Kobus Zuidert. Het museum heeft er drie gekregen.

De tentoonstelling over Vollenhove in de Tweede Wereldoorlog heeft in 2020 door de corona weinig aandacht gekregen. Daarom in de maanden april en mei een herhaling van deze tijdelijke tentoonstelling.

Lezingen

In de maand april zijn vier lezingen gepland. De eerste is op woensdag 5 april: ‘Vollenhove in oude foto’s’. Er zijn vanaf 1900 heel veel ansichtkaarten uitgegeven over de straten, pleinen, gebouwen en havens van Vollenhove voor toeristische bezoekers van deze historische stad. Dankzij verzamelaars kan spreker Henk van Heerde die oude beelden nu nog laten zien. Samen met foto’s van particulieren, o.a. verzameld door de mensen van Oud Vollenhove, kan nu een historische virtuele tocht door de historische binnenstad gemaakt worden. Veel plaatjes dus, met een toelichting over de situatie van toen en de veranderingen die hebben plaatsgevonden.

Op woensdag 12 april is de lezing ‘Stadsboerderijen in Vollenhove’, op dinsdag 18 april ‘Havezaten in Vollenhove’ en op woensdag 26 april ‘De vissersbuurt in oude foto’s’. Spreker is steeds Henk van Heerde. Enkele presentaties zijn een herhaling. Vooral bij de laatste presentatie hoopt men op veel inbreng vanuit het publiek om zo de kennis over dit onderwerp nog te vergroten.

Reserveren

Voor alle lezingen geldt: tijdig reserveren, vol is vol! Aanmelding aan de balie (kan vanaf 1 april) maar liefst per e-mail op reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren: 0527-244413. Aanvang is steeds 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree is 6 euro (contant of pinnen), inclusief een kop koffie of thee.

De openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur, maandag van 10.00 tot 14.00 uur. Het museum is eerste paasdag gesloten, maar op tweede paasdag open van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is 5 euro, kinderen 8 t/m 12 jaar 2 euro. Donateurs hebben vrije toegang. Voor Museumjaarkaarthouders geldt 1 euro korting.

www.chcvollenhove.nl