Achter de schermen bij twee bijzondere gemalen kijken

Een kijkje nemen in het gemaal A.F. Stroink.

Een kijkje nemen in het gemaal A.F. Stroink. Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 13 mei, opent Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de deuren van twee gemalen: Gemaal A.F. Stroink (Vollenhove) en gemaal Zedemuden (Zwartsluis). Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gemalen die de waterpeilen regelen en zorgen voor voldoende water.

Medewerkers van het waterschap geven rondleidingen door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal.

Gemaal A.F. Stroink

Het gemaal A.F. Stroink regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en indirect van de polders in Noordwest-Overijssel, de polder Nijeveen-Kolderveen en het stroomgebied van de Vledder- en Wapserveense Aa. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare.

Gemaal Zedemuden

In gemaal Zedemuden staan drie pompen met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124 m3 per seconde. Dit houdt in dat het gemaal in één minuut 7.440 m3 water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op een na grootste gemaal van Nederland. Alleen het gemaal IJmuiden heeft een grotere pompcapaciteit.