Actiedag ‘Plastic PeukMeuk 2021; ook in Steenwijk en Blokzijl werden sigarettenpeuken opgeruimd

Pieter Jan Hummelen trof heel wat peuken aan op de carpoolplaats langs de A32 afslag Steenwijk-centrum. eigen foto

Afgelopen zaterdag was er de landelijke actiedag ‘Plastic PeukMeuk 2021’. Uitgevoerd door honderden mensen in 81 plaatsen in Nederland, waaronder Steenwijk.

In drie uur tijd zijn er in heel Nederland 560.000 peuken opgeruimd en geregistreerd in een app om aandacht te vragen voor de vervuiling van plastic sigarettenfilters. De campagne werd gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers, dat een verbod wil op de plastic filters.

1186 stuks in Steenwijk en nog 63 in Blokzijl

„Sigarettenfilters zijn erger nog dan hondenpoep, want dat verdwijnt wel. Filters niet, die zijn van plastic en bevatten schadelijke stoffen. Giftige stoffen zelfs”, zegt Pieter Jan Hummelen uit Steenwijk, zwerfvuilraper van het eerste uur. „De schatting is dat er in Nederland dagelijks de hoeveelheid van 1 vuilniswagen vol peuken in het milieu belandt. Dat benadrukt maar weer hoe belangrijk het is dat we samen de schouders er onder zetten en werkelijk iets veranderen aan deze vervuiling”. Zelf heeft hij ook een steentje bijgedragen: de ‘buit’ bedroeg 1186 stuks in Steenwijk en nog 63 in Blokzijl.

De filters van de peuken breken niet af

Met de actie Plastic PeukMeuk vragen burgers, milieuorganisaties en bedrijven om een verbod op plastic filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval.

Want de filters van de peuken breken niet af. Bijna alle filters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic. Campagneleider Karl Beerenfenger: „Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de wereldwijde plasticvervuiling. Ze leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten en ontsieren de leefomgeving. In de landelijke discussie rondom plasticvervuiling komen sigarettenpeuken nauwelijks aan bod, terwijl er elke dag een volle vuilniswagen aan plastic peuken op straat belandt in Nederland’’.

Vastleggen via de app Litterati

Deelnemers werd gevraagd de geraapte peuken vast te leggen via de app Litterati. In een speciale Plastic PeukMeuk-challenge werden van 10 juni tot 9 juli ook nog eens 250.000 peuken geregistreerd, waarmee het totaal ruim 800.000 komt. GoClean stelt net als in 2020 een rapport op, dat eind jul verwacht wordt. In 2019 en 2020 gingen mensen ook de straten op en raapten respectievelijk 51.000 en 142.000 peuken.


Nieuws

Meest gelezen

menu