Afwisselend programma Schrijversfestival 2022

Lisse Knaapen vertelt 'In het licht' het waargebeurde verhaal van Karin Bloemen. Foto: Schrijversfestival

Het Schrijversfestival 2022 schuift mee met de Boekenweek. In tegenstelling tot andere jaren vindt het festival niet gedurende de gehele maand maart plaats, maar van woensdag 16 maart tot en met donderdag 14 april. In de Boekenweek, van 9 tot en met 18 april, verwelkomt Steenwijk Geert Mak en Lévi Weemoedt.

De eerste voorstelling op de flyer van het festival is ‘In het licht’ van Solo Stories. Een aangrijpende en belangrijke monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek ‘Mijn ware verhaal’ van Karin Bloemen. ‘In het licht’ is op woensdag 16 maart te zien in Rabo Theater De Meenthe.

In samenwerking met ’t Lam ontmoet vertelt Eva Vriend op vrijdag 18 maart in Vermaning ’t Lam over haar nieuwste boek eens ging de zee hier tekeer’.

Johan Veenstra is een van de bekendste Stellingwerfse Schrijvers. Johan schrijft dichtbundels, verhalen en romans, uitsluitend in het Stellingwerfs. In de bibliotheek in Vledder vertelt Johan op maandag 21 maart in het Stellingwerfs.

Literair variété is een voorstelling van Ivo de Wijs en Pieter Niewint met een aaneenschakeling van liedjes en vrolijke verzen, gekruid met herinneringen en verlucht met PowerPoint-plaatjes. Geen cabaret, geen stand-up comedy, maar een pakkend eerbewijs aan tekst en muziek, aan taal en toebehoren. Ivo en Pieter stonden in 1965 voor het eerst met z’n tweeën op de planken en treden na ruim een halve eeuw nog altijd samen op. Dit keer in Rabo Theater De Meenthe, op dinsdag 22 maart om 14.00 uur.

Een succesnummer is, zonder de rest tekort te doen, al vele jaren de Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz die dit keer plaatsvindt in het wapen van Utrecht in Sint Jansklooster op maandag 28 maart om 20.00 uur.

In de bibliotheek in Steenwijk is Ad van Liempt op woensdag 30 maart te gast. Om 20.00 uur praat hij over de Roaring Twenties.

Danielle Bakhuis en Jennifer Mellink brengen in deze periode een bezoek aan de RSG Tromp Meesters en aan SG Eekeringe.


De winnares van de NS Publieksprijs, Lale Gül, wordt op woensdag 6 april in Rabo Theater De Meenthe geïnterviewd door schrijfster Tanya Commandeur, waarbij er veel ruimte zal zijn voor vragen uit de zaal. De roman Ik ga leven van Lale Gül kwam als een mokerslag binnen en domineerde wekenlang de bestsellerslijst. Inmiddels zijn er 12 drukken en 100.000 exemplaren verkocht in zeven weken tijd. Deze avond wordt mede georganiseerd door de Soroptimisten Kop van Overijssel.

Alle leerlingen van RSG Tromp Meesters doen op donderdag 7 april mee aan een groot dictee, op hun eigen school, voorgelezen door burgemeester Rob Bats.


Tapas workshop

Op zaterdagmiddag en -avond 9 april geeft Silke van Loenen (Oosterhesselen 1972) een tapas workshop in kookstudio De Melkweg in Tuk. Silke landde na vele omzwervingen over de wereld in Spanje. In Madrid ontmoette ze haar grote liefde, die een aantal exquise horecagelegenheden drijft. Ze stortte zich op haar specifieke manier (ondermeer) op de Tapas. De betekenis, de bereiding en het genieten er van, heeft ze uiteindelijk in een zelf uitgegeven boek neergelegd: Toffe Tapas.

Nadat de lezing in 2020 en 2021 niet door kon gaan in de Grote Kerk komt Geert Mak op 12 april naar Rabo Theater De Meenthe. Hij wordt geïnterviewd door Ton Henzen. Geert Mak groeide op in Friesland, als zoon van een gereformeerd predikant. Hij studeerde staatsrecht en rechtssociologie in Amsterdam Hij publiceerde boeken over bestuur, politiek, de stad Amsterdam, de Verenigde Staten en Nederland en Europa in de 20e eeuw.

De stichting JC Bloem levert een bijdrage aan het festival met een lezing van Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948). Lévi Weemoedt is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In de jaren 80 streed hij samen met Hans Dorrestijn om de titel ‘droevigste dichter van Nederland’. In 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessismisme kun je leren! samen, die vrijwel meteen een bestseller werd. Op donderdag 14 april in De Heren van de Rechter.

Voor meer informatie www.schrijversfestival.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu