'Als klein meisje droomde ik al van een eigen kapsalon'

Thea Veenstra heeft al 20 jaar haar eigen Hair- & Beautysalon. Foto: Wilbert Bijzitter

Afgelopen 26 februari bestond Thea’s Hair & Beauty Salon twintig jaar. Het is niet groots gevierd, want daarvoor moet je nog vijf jaar wachten, maar iedere klant kreeg een paar bonbons cadeau. „Het is een klein gebaar, maar het is toch leuk. De meeste reacties van de klanten waren ook: oh, lekker!” zegt Thea lachend.

Het is alweer zeven jaar geleden dat Thea Veenstra verhuisde naar haar nieuwe plek in dorpsservicecentrum De Landerijen; een plek met nieuwe mogelijkheden en meer ruimte. De oude plek is een maandje geleden afgebroken. Thea vind het jammer, maar de plek krijgt een mooie nieuwe bestemming. „Er liggen daar veel herinneringen. Ik heb er dertien jaar gezeten en dat was een mooie tijd. Nu gaat mijn moeder er een nieuw huis bouwen.”

Op je negentiende al eigen baas

Thea’s Hair & Beauty Salon begon twintig jaar geleden. Thea was toen 19 en dat is best jong om je eigen bedrijf te beginnen. „Ik deed een BBL-opleiding tot kapster en dus was ik tegelijkertijd aan het werk bij een kapsalon hier in Oldemarkt. Zij wilden er toen mee stoppen en ik droomde altijd al van mijn eigen kapsalon. Ik was toen inderdaad nog maar negentien, maar ja, het was een mooie kans.” Het is nogal een stap om op je negentiende alles zelf te moeten gaan regelen. Een sprong in het diepe. „Ja, dat is waar. Ik moest meteen alles leren, maar ik heb daarbij ook veel hulp gehad van mijn ouders, hoor. Als ik er nu op terugkijk, viel het op zich ook nog wel mee. Ik ging gewoon hard aan het werk eigenlijk. Natuurlijk was het ook wel spannend, maar dat was meer ongemerkt.”

De droom van een eigen kapsalon

Thea heeft bijna haar hele leven al de droom gehad om een eigen kapsalon te hebben. Waarom deze voorliefde? „Als klein meisje had ik dat al. Het leek mij gewoon geweldig om iemands haar te knippen. Ik vond het wel iets kunstigs hebben. En natuurlijk moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan, maar goed, dat doe jij ook! Dat heeft dus niet per definitie iets met het kappersvak te maken.”

En toch is dat contact met mensen wel wat er het meeste uitspringt in de afgelopen twintig jaar. „In al die jaren heb je een vaste groep klanten gekregen, sommigen komen hier al vanaf het begin. Of kinderen die hier al vanaf hun derde in de stoel zitten en die komen hier dan als volwassenen nog steeds binnen. Of dan zitten ze op kamers in Groningen, maar dan toch nog wel in het weekend hier naar de kapper gaan. ‘Even naar Thea toe’, dat vind ik dan toch wel erg leuk.”

Schoonheidssalon

Zeven jaar geleden was er dan de grootste verandering in het twintig jarig bestaan. Thea’s kapsalon werd Thea’s Hair & Beauty Salon. „Ik kreeg de kans om hier naar De Landerijen te gaan. En dat kwam eigenlijk wel goed uit, want we begonnen uit ons jasje te groeien op de oude plek. Ik had op dat moment ook wel het gevoel dat ik toe was aan wat nieuws: een nieuwe uitdaging, wat extra’s aan de kapsalon toevoegen.” Dat extra’s werd dus een schoonheidssalon. „Er werd mij eerder al wel gevraagd door bruidjes of ik ook aan opmaken deed en op die manier ben ik er eigenlijk achter gekomen dat ik dat ook wel erg leuk vond. Dus besloot ik om de opleiding tot schoonheidsspecialiste te doen. Daarnaast heeft een werknemer de visagie-opleiding gedaan, waardoor wij het totale plaatje kunnen bieden.” Dat de plek in De Landerijen vrij kwam was voor Thea dus een uitgelezen kans om op een nieuwe plek met meer ruimte haar klanten meer voorzieningen te kunnen bieden.

Voor de toekomst heeft Thea nu nog geen concrete plannen. Het is mooi dat alles weer kan na twee moeilijke jaren. Voor nu gaat het goed en hebben Thea en haar werknemers het druk genoeg en dat is alleen maar een goed teken.

Nieuws

menu