Arend vertelt leerlingen in Wanneperveen over gefusilleerde burgemeester Roege. Dit heeft op hem als 6-jarig jongetje een enorme indruk gemaakt

Arend Pluim, heeft in 1943 als 6-jarige van dichtbij meegemaakt hoe Pieter Klaas Roege, toen burgemeester van Wanneperveen, werd doodgeschoten. Hij gaf vrijdagmorgen een gastles op Kindcentrum Lisdodde in Wanneperveen.

Leerlingen van De Lisdodde leggen een krans bij de gedenkplaat voor de in de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten burgemeester Roege.

Leerlingen van De Lisdodde leggen een krans bij de gedenkplaat voor de in de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten burgemeester Roege. Foto: Wilbert Bijzitter

Arend Pluim liep als 6-arige jongen de ochtend van de 20e november 1943 naar Zondagsschool in Kolderveen en trof bloedsporen aan in de berm. Er deden al geruchten de ronde dat burgemeester Roege was gefusilleerd en het kon niet anders dan dat dit de plek was waar de burgemeester is gevonden. Dit heeft op hem als 6-jarig jongetje een enorme indruk gemaakt.