Baarlose weide is zondag raketlanceerplaats. Welke raket is het mooist en gaat het hoogst?

Een weide aan de Baarloseweg is zondag getransformeerd tot raketlanceerplaats. Een tiental leden van Raketvereniging Tripoli zijn hier te gast en lanceren zo’n 15 raketten. Een mooi spektakel, dat tot in de verre omgeving te zien is.

Raketlanceerdag Tripoli in Baarlo.

Raketlanceerdag Tripoli in Baarlo. Foto: Martijn Bijzitter

Een Spaceshuttle of Sojoez lanceren de leden van Tripoli niet. De leden van deze vereniging van hobbymatige raketbouwers lanceren raketten die 40 centimeter tot 2,5 meter lang zijn. Al vanaf 9.00 uur komen de rocketeers uit het heel Nederland en zelfs België. Ze parkeren hun auto’s langs de rand van het weiland. Voor hun geopende kofferbak maken ze daarna hun raketten vanuit hun tuinstoelen klaar voor de lancering.

Lancering geslaagd

Steve Dulek is voorzitter van de lanceercommissie. „Iedereen klaar? Vijf, vier, drie, twee, een,” telt hij hardop en weg is om 10.30 uur de eerste raket! Met een luid suizend geluid en gasontwikkeling schiet hij kaarsrecht omhoog. De toeschouwers vallen haast achterover, zover buigen ze hun hoofd naar achteren om de raket goed te kunnen volgen. Eerst komt het startstuk aan een parachute naar beneden. Op het hoogste punt ontsteekt het kruid en dwarrelt een tweede parachute met de neusvleugel naar beneden. Lancering geslaagd! In het weiland klinkt applaus van de enkele tientallen toeschouwers. Een geschrokken boer komt even later aangelopen. „Niet nog zwaardere raketten afvuren, daar worden de koeien bang van,” zegt hij. Voorzitter Gabriel Hoogeboom uit Heiloo stelt hem gerust. „De koeien zijn niet bang, kijk maar, ze komen juist nieuwsgierig aangewandeld.”

Eervolle vermelding

Stephen Schulte (69) is eigenaar van de eerste zwart, geel, rood gekleurde raket, die hij Belgium Flag Endeavour heeft genoemd. Deze rocketeer woont in België, maar is geboren in Amerika, waar hobbymatige raketbouw heel populair is. Tripoli Nederland is een dochtervereniging van Tripoli USA. „Mijn raket heeft een hoogte gehaald van 495 meter,” vertelt Schulte even later. Hij had gehoopt op 150 meter meer, maar door een windvlaag verloor de raket hoogte. De lanceerdag kent geen wedstrijdelement, maar de deelnemers kunnen wel een eervolle vermelding behalen voor bijvoorbeeld de hoogste vlucht of de mooiste raket.

Vergunning

Op maar weinig plekken in Nederland krijgt Tripoli toestemming om haar raketten te lanceren. „In Baarlo en omgeving mag het wel omdat hier een vliegverbod geldt,” legt Hoogeboom nog uit. Zittend aan zijn tafeltje bereidt hij zijn raket voor op de lancering. Hij wijst de elektronica, elektrische ontsteker, kruid, motor, startstuk, neusvleugel en parachute aan. In zijn raket stopt hij zelfs een oude smartphone. „Via WhatsApp verstuur ik de coördinaten, zodat ik de raket straks weer gemakkelijk terug kan vinden.”

Hij verzekert dat het lanceren van raketten een veilige hobby is. „Het gevaarlijkste moment is de autorit van huis naar het lanceerveld.” Alleen als het onbewolkt is met weinig wind komen de rocketeers naar Baarlo. „We plannen elke maand een datum, maar slechts vier of vijf keer per jaar kan het doorgaan.” Elk jaar moet de vereniging een nieuwe vergunning aanvragen om raketten te mogen lanceren. Of Tripoli die vergunning ook krijgt als Lelystad Airport open gaat, kan Hoogeboom nog niet zeggen. „De aanvliegroute gaat over Baarlo, maar is vrij hoog, dus wellicht dat het nog wel gaat, maar spannend wordt het wel!”

‘Cool moment’

Tess van Hulst (21) uit Voorhout is de enige vrouwelijke rocketeer zondag in Baarlo. Haar vader René heeft een winkel met raketbenodigheden in Katwijk en heeft zijn dochter vanaf haar zevende levensjaar met het raketvirus besmet. „Het leuke van deze hobby vind ik het zelf bouwen van raketten en als de lancering lukt, is dat een heel cool moment,” vertelt ze. Met ‘The Patriot’ haalt ze wel 600 tot 700 meter hoogte. Trots laat ze ook nog een kleinere raket zien. „Hier heb ik een camera ingebouwd, die opnames maakt van de grond.” Het duurt nog even voordat ze zondag zelf haar raket mag lanceren. Meer dan twee of drie per uur gaan er niet de lucht in. Het lekkere zonnetje en elkaars gezelschap maakt dat de rocketeers geen haast hebben. „Half the fun is the friends you meet,” zegt Schulte nog.