Barre Huttenbarger Beleving: Marijenkampen liet zich inspireren door mysterie Wardenier

Tijdens de Barre Huttenbarger Beleving liepen de wandelaars een spooktocht van vijf kilometer. Foto: Wieja van der Kamp

Ruim driehonderd dappere wandelaars waagden zich op zaterdagavond 29 oktober aan een wandeltocht van vijf kilometer door de donkere bosjes en langs de verlaten weilanden van het buurtschap Marijenkampen. Zij liepen de Barre Huttenbarger Beleving.

De Barre Huttenbarger Beleving is een spooktocht die de buurtvereniging iedere twee jaar organiseert. Dit jaar stond in het teken van het bijzondere verhaal van de verdwenen ‘wondermotor van Wardenier’.

Wondermotor van Wardenier

Johannes Wardenier uit het nabijgelegen Steenwijkerwold heeft naar eigen zeggen rond 1930 een brandstofloze motor uitgevonden. De motor zou worden geproduceerd in een in Wolvega te bouwen fabriekscomplex waar maar liefst 13.000 lokale mensen een baan zouden vinden. Het is allemaal anders gelopen en Wardenier verdween in een psychiatrische inrichting. Tot op de dag is de motor door een wolk van geheimzinnigheid omgeven. Was de motor echt en is hij gestolen door een multinational? Of bestond de motor alleen in het brein van de verwarde jongeman? We zullen het nooit weten, maar juist daarom was het wel een mooi en actueel thema voor de derde editie van de Barre Huttenbarger Beleving die de buurtvereniging van Marijenkampen organiseerde.


Zo’n honderd vrijwilligers, waaronder meer dan vijftig spoken, brachten op zaterdag het op dit thema gebaseerde mysterie tot leven. De wandeling begon met een tochtje in een als taxi vermomde tijdmachine. Deze bracht de deelnemers terug naar het jaar 1932. Daar aangekomen werden de deelnemers toegesproken door een spookachtige versie van Frits Philips, de oprichter van het concern Philips. Philips zou, volgens lokale overlevering, de uitvinding van Wardenier in handen hebben. Wat volgde was een spannende en soms ook grappige tocht langs zo’n vijftien spookachtige ontmoetingen. De wandelaars bezochten onder andere de werkplaats en laboratorium van Wardenier en werden door de bloederige slager en zijn maten verrast met een lekker hapje. Teruggekomen op het terrein van het buurthuis werden de bezoekers warm verwelkomd in de feesttent. Hier konden zij samen met nog heel veel andere feestgangers genieten van een feestband en een speciaal voor dit evenement gebrouwen bockbiertje.

Huttenbarg

Het buurtschap Marijenkampen heette vroeger Huttenbarg en is van oorsprong een desperadokolonie. Paupers die het bestaan in de nabijgelegen kolonie Van Weldadigheid Willemsoord zat waren, ontvluchtten het strenge regime van de kolonie en vestigden zich als vrije burgers in Marijenkampen.

Nieuws

menu