Basse maakt zich op voor 26-ste TT over glooiend stratencircuit

Op 3 september racen weer fraai onderhouden motoren op de 26-ste editie van de TT Basse. Foto: Sieb van der Laan

Zoals vele evenementen heeft ook de TT Basse de laatste jaren niet plaats kunnen vinden, maar op 3 september staat dan eindelijk de 26-ste editie op de kalender. Het programma is als vanouds en daar waar vorig jaar het oogstfeest wel door kon gaan, wordt de show van agrarisch erfgoed dit jaar weer gecombineerd met de demorace voor klassieke racemotoren.

Daar waar de vrees er was dat er veel minder coureurs weer de hobby zouden oppakken na jaren van afwezigheid, kent het deelnemersveld van het ‘Classic Race-demo Team (CRT)’ dit jaar tijdens alle edities al een vol bezet deelnemersveld. De verwachting is dat dit in Basse niet anders zal zijn, omdat het glooiende stratencircuit juist één van de populairste evenementen op de kalender is. De fraai onderhouden racemachines zullen weer extra gepoetst worden om goed voor de dag te komen tijdens de demo-race. Doel van de demo-races is om het publiek „een authentiek en realistisch beeld te tonen van de historie van de Nederlandse motorrensport”, aldus het CRT.

Vrees

Het gaat hierbij vanwege de verscheidenheid in het bouwjaar vanuit de eind jaren ‘30 tot aan de begin jaren ‘70, niet om de snelste maar om de meeste regelmatige rondetijden. Om de vergrijzing het hoofd te bieden in deze historische tak van motorsport, is er sinds een aantal jaren een ‘Rookieklasse’. Beginnende coureurs kunnen zich vanaf 16 jaar zonder eigen motor inschrijven om deel te nemen aan één of meerdere evenementen. Hierbij kan tegen beperkte kosten een Zündapp motorfiets worden gehuurd per evenement en er is nog plaats voor de TT Basse. Het draaiboek is tijdens de vrijwilligersvergadering weer afgestoft en alle teams weten in de voorbereiding weer wat er van hun verwacht wordt. Hierbij zijn de personele wisselingen onvermijdelijk en vooral tijdens deze 26-ste editie neemt de organisatie afscheid van de volledige TT-commissie. „Na 28 jaren van trouwe dienst wordt het tijd voor de nieuwe generatie”, aldus de commissieleden. Er is al een volledig nieuwe commissie benoemd voor de opvolging.

Keuring

Maar dit jaar zal de TT-commissie nog haar taken vervullen en toezien hoe op vrijdag 2 september het rennerskwartier volstroomt met de coureurs uit binnen- en buitenland, welke plaatsnemen naast de opstelling van authentiek agrarische machines. De vooroorlogse dorskast zal met behulp van de dors(t)ploeg de grote bult rogge dorsen wat begint met het starten van de aandrijving, ofwel de gloeikop van een Lanz Bulldog. Dit is de eerste activiteit tegelijk met de keuring van de motoren om 9:00 uur op zaterdag. Om 10:00 uur beginnen de trainingsmanches op het circuit en om 12:30 uur is de openingsceremonie en zullen aansluitend de middagmanches in twee series worden verreden. Het gehele evenement is gratis toegankelijk dankzij de sponsoren die het evenement ook trouw zijn gebleven. De parkeergelegenheid is eveneens gratis en het beste toegankelijk via Basse-Noord vanaf de N761, maar het advies voor de regionale bezoekers is om op de fiets te komen.

Nieuws

menu