Batik Stories in Taman Indonesia geopend

Batikdanseressen in Taman Indonesia. Foto: Aangeleverd

Ruim 150 bezoekers waren aanwezig op de dag dat dierenpark Taman Indonesia haar nieuwe expositie Batik Stories opende.

Op zaterdag 25 februari startte het park een programma rondom batik, een speciale verftechniek waarmee met was patronen worden aangebracht op doeken die onder andere als kledingstuk worden gedragen. Batik maakt al lang deel uit van de Indonesische cultuur en is sinds 2009 door UNESCO aangemerkt als belangrijk immaterieel erfgoed.

Marlisa Wareman, directeur van het dierenpark, vertelt: „Ik kreeg kippenvel bij de openingsdans. Er is een Indonesisch gezegde ‘Wie niet kan dansen, kan niet batikken’. De dans gaf dit prachtig weer dat deze danseressen ook kunnen batikken!” Na de dans waarin de danseressen de techniek van batik uitbeeldden, bekeken zo’n veertig genodigden, waaronder de wethouder van Steenwijkerland, Bram Harmsma, naar de tentoonstelling. Met Batik Stories wil Taman Indonesia meer Indonesische cultuur brengen, waarbij de overdracht van verhalen centraal staat. Marlisa vertelt: „Bezoekers kunnen ook daadwerkelijk in gesprek gaan met batik experts over hun meegebrachte doeken. Zo kunnen zij weer de verhalen van hun doek overdragen aan hun kinderen.”

Elk doek heeft een bijzonder verhaal, vertelt kenner Berber van Jasmine Batik Studio uit Groningen. „Elk patroon, elke afbeelding heeft weer zijn eigen betekenis. Erg interessant om de achtergrond van de doeken te ontdekken.” En dit ontdekken kan tijdens de hele expositie tot en met 10 mei. Op verschillende dagen zijn batik spreekuren gepland, en kun je in gesprek gaan met batik experts.

Kinderactiviteiten

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen de kinderen oefenen met de batik techniek. Onder begeleiding kunnen ze leren batikken op papier, oefenen hoe ze doeken kunnen gebruiken als kledingstuk, met batik op de foto en zelfs echt op een doek batikken. Op de website www.taman-indonesia.nl staat de agenda.

Batik Stories is het derde en laatste deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusaka’s , dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen. In eerdere programma’s werd aandacht gegeven aan Wayang (2021) en de Kris (2022). Met Een Reis langs Indische Pusaka’s wil Taman Indonesia bijdragen aan het doorgeven van het Indisch cultureel erfgoed, en het Nederlandse publiek kennis laten maken met de geschiedenis van Indische Pusaka’s.

Nieuws

menu