Belasting & Douanemuseum in Rotterdam draagt historische stadsrechtenbrief uit 1672 aan Blokzijl, ondertekend door Constantijn Huygens, over aan de gemeente Steenwijkerland

Blokzijl krijgt de brief uit 1672 terug, waarin stadhouder Willem III de stadsrechten voor de havenplaats aankondigt. De gemeente Steenwijkerland wil dit al langer en nu heeft Douane & Belastingmuseum in Rotterdam de overdracht aangekondigd.

Een kopie van de stadsrechten.

Een kopie van de stadsrechten. Eelco Kuiken

De brief komt te liggen in het oud-archief van Blokzijl dat in het gemeentehuis van Steenwijkerland ligt, waar het stuk ook thuishoort en het klimatologisch wordt opgeslagen. Via de website van de gemeente is het historische stuk ook te zien. Nog deze maand krijgt Steenwijkerland de stukken overhandigd. Burgemeester Rob Bats pleitte hier al langer voor. Het perkamenten schrijven lag ooit in Blokzijl, maar verdween in de 19e eeuw spoorloos. Het Rotterdamse museum kocht het ooit bij een antiquariaat. „Leuk nieuws toch?”, zegt Dagmar Burgers, woordvoerder van Steenwijkerland. „We hebben er moeite voor gedaan en het is gelukt.”

Positief

Nieuws

menu