Beltiger gondelgroep Step Up bouwt gondel op het droge: ‘Het heeft veel voordelen’

Het heeft vooral veel voordelen om de gondel te bouwen in een loods Foto: Wilbert Bijzitter

Een gondel bouwen is één. Maar een gondel bouwen die je vrijdagochtend nog ‘even’ te water moet laten, is een tweede uitdaging. Toch kiest een groep gondelbouwers uit Belt Schutsloot er bewust voor om op die manier aan de slag te gaan.

Het is uitzonderlijk te noemen dat de dames en heren van Step Up hun gondel niet ‘te water’ bouwen. Overal in het dorp zie je halfronde tenten boven kleine slootjes staan. Normaal gesproken vaart men namelijk ‘de bok’ een watergang in om vervolgens onder die tent een gondel te bouwen. Bij Step Up ligt dat anders. Zij bouwen hun gondel in een loods aan de Arembergerweg om deze vervolgens vrijdagochtend met behulp van een kraan te water te laten.

Lars Bosch bouwt al sinds de beginjaren van Step Up mee aan de creaties: „Het heeft wat ons betreft eigenlijk vooral veel voordelen om je gondel te bouwen in een loods. Je hebt meer ruimte, je hoeft geen tent op te zetten die ook nog eens kan omwaaien. Dat is bij ons al eens gebeurd. Daarnaast heb je nu het voordeel dat niemand in de sloot kan vallen. Verder moet je dan tussen de grassprieten zoeken naar je gereedschap terwijl hier alles op de werkbank ligt. En na de Gondelvaart, als de lol achter de rug is, blijft het altijd lastig om voldoende vrijwilligers te vinden die een tent gaan afbreken.”

‘Safari’

Toen Step Up-lid Jordi Stam aanbood om in zijn loods een gondel te maken, reageerden de mede-bouwers direct enthousiast op zijn voorstel. „Ons thema dit jaar is ‘Safari’. Het ontwerp bestaat uit drie losse gedeeltes: een Jeep, een gondel met dieren én tot slot een nijlpaard die in het water ligt”, zo vertelt Bosch.

„We bouwen niet voor de eerste prijs, al weet je natuurlijk nooit hoe het kan lopen. We zijn tijdens de laatste gondelvaart wel eerste geworden, maar dat is geen doel voor komende vrijdag. Dit jaar bouwen we echt voor ons plezier, al moet het er natuurlijk wel mooi uit komen te zien”, vertelt Lars terwijl maandagavond de gondel wordt afgewerkt. „We willen hem eigenlijk voor woensdag klaar hebben, dan kunnen we nog een paar dagen genieten ven het mooie weer”, zo vertelt de gondelbouwer lachend terwijl achter hem de muziekinstallatie wordt aangesloten.

Twaalfde gondel

De groep Step Up bestaat ruim veertien jaar en is bezig aan de twaalfde gondel. „We hebben een kleine vijftien leden waarvan het grootste gedeelte al sinds de oprichting lid is. Samen vormden we destijds de groepen 7 en 8 van basisschool De Buuzekaemp. Af en toe vertrekt er iemand naar de gondel van zijn of haar geliefde, maar andersom geldt dat ook”, aldus Lars (25) die ondanks zijn verhuizing naar Dalfsen fanatiek gondel blijft bouwen in zijn oorspronkelijke woonplaats.

Vrijdagochtend is misschien nog wel spannender voor de twintigers dan de vrijdagavond. „Dan komt om 07.30 uur de kraan die de drie delen in de Arembergergracht takelt”, legt Bosch uit. Als dat allemaal soepel verloopt, lijkt er niets meer in de weg te staan voor Step Up. De weersvoorspellingen zijn namelijk super en na twee jaar zonder feestweek lijkt de Belt meer dan ooit uit te kijken naar het jaarlijkse hoogtepunt: de Gondelvaart. En zal er, net als drie jaar geleden, weer koninklijk bezoek langs de waterkant zitten? Wie zal het zeggen. Uit de online agenda van het Koninklijk Huis blijkt in ieder geval dat prinses Beatrix voor komende vrijdag geen andere officiële verplichtingen heeft.

Nieuws

menu