Beter een goede buur dan… Sociaal Werk de Kop biedt gratis buurtbemiddeling aan voor inwoners Steenwijkerland

Sociaal Werk De Kop biedt gratis buurtbemiddeling aan. Foto: www.beterburen.nl

Het kan zijn dat het contact met jouw buur gewoon niet lekker loopt. Irritaties over overhangende takken, geluidsoverlast of de auto die altijd net voor jouw huis staat. Wil je daar wat aan doen en je buur uitnodigen het woonplezier voor beiden te herstellen? Dan biedt Sociaal Werk De Kop buurtbemiddeling aan.

Beter een goede buur dan… een verre vriend? Wereldwijd wordt er per land wel een andere uitspraak over de goede, of minder goede buur gebruikt. Allemaal gezegden die gemeen hebben, dat de het contact met de buren een belangrijk sociaal element is in ons woonplezier, waar je ook op deze aarde bent. Sociaal Werk de Kop biedt daarom gratis buurtbemiddeling aan.

Buurtbemiddeling is vrijwillig en gratis. Het kost niets, behalve de moeite van beide partijen het met elkaar op te willen lossen. Samen los je het op want: ‘Een goede buur is goud waard.’

Wereldwijd gezegdes over de buur

‘Ik moet verre vrienden niet dienen ten koste van naaste buren’, deze is van Mathama Gandhi uit India. Hij kon het weten. Het is een universeel gegeven, zo blijkt: ‘De naaste buur is belangrijker dan zijn eigen ouders’ (Mongolië). Het oernederlandse nabuurschap is dus niet zo uniek als we denken. ‘Niemand is zo rijk dat ie buiten zijn buren kan’, doet in Hongarije opgeld. Maar er zijn grenzen. ‘Houd van je buren, maar neem de schutting niet weg!’, is in China een waar woord.

In Turkije wordt deze speciale band tussen buren ‘mahalle arkadaşı’ genoemd en buitenspelen van kinderen en jeugd, hoe rumoerig ook, kan worden aangemoedigd om deze banden tussen buren verder aan te halen. Als het wat minder gaat tussen buren zijn de wijsheden ook niet van de lucht: ‘Vul je huis liever met stenen dan met buren!’ (Midden-Oosten). En deze dan: ‘Al is de hoest van de buurman niet besmettelijk, het berooft je toch van je nachtrust’ (Nigeria). De een z’n vrijheid is de ander z’n ergernis, zeg maar.

Aanmelden voor buurtbemiddeling

Meer weten over hoe buurtbemiddeling werkt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met coördinator Kristy van Oosterhout via buurtbemiddeling@sociaalwerkdekop.nl of op werkdagen via (0521) 745080.

Op 24 september is het tijd voor de Nationale burendag, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. „Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt”, aldus de initiatiefnemers van de Burendag.

Kijk voor meer informatie op de burendag op www.burendag.nl

Nieuws

menu