Bewoners Het Kamper Erve vragen aandacht van gemeente

        Camping Het Kamper Erve in Sint Jansklooster

Camping Het Kamper Erve in Sint Jansklooster Foto: camping Het Kamper Erve

Bewoners van Het Kamper Erve in Sint Jansklooster voelen zich aan hun lot overgelaten nadat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland ‘Hofparken’ toestemming gaf om deze camping te kopen en daar luxe chalets te bouwen. „Waar is uw oplossing voor mensen van het Kamper Erve die plaats moeten maken voor rijke investeerders? Of weten wij misschien niet dat u al een alternatief heeft wat u ons wilt aanbieden”, zo vraagt een aantal bewoners in een brief aan het college.

De briefschrijvers gaan ervan uit dat de gemeente drommels goed wist wat het deed toen de camping aan ‘Hofparken’ werd verkocht. „Ongetwijfeld wist u ook wat er gebeurde met de mensen die daar een thuis hadden gevonden en financieel veel hadden geïnvesteerd om het leven daar midden in de natuur in deze moeilijke tijden wat draaglijker te maken. U wist ook dat de infrastructuur op dit mooie stukje aarde niet voldoet voor 174 luxe chalets met zonnepanelen die het elektriciteitsnet voeden. En u wist toch zeker ook dat door de drukte de schoolkinderen in de naburige Basisschool in gevaar komen”, zo houden de briefschrijvers het college voor.

Kennis

Volgens de bewoners wist het college ook wel dat het binnen twee jaar campings voor gewone mensen zou ‘sluiten’’. En dit volgens de briefschrijvers alles met de kennis (of beter het negeren van) van oude traditie in Steenwijkerland, zoals de onder andere de voorbeelden Giethoorn, Wanneperveen laten zien. „U weet waarschijnlijk ook al wie de volgende mensen zijn die op zoek moeten naar een nieuw stukje grond, hopelijk een blijvend stukje grond. Tot zover de ‘kennis’ die u als machthebber zou moeten hebben.”

Beschermen

De bewoners stellen ook aan de orde waarin in hun ogen politiek voor is. „Politici zijn vertegenwoordigers van het volk en moeten het volk voor schade behoeden, hen beschermen en oplossingen bieden.” De briefschrijvers verzoeken het college van burgemeester en wethouders contact met hun op te nemen. „Misschien kunnen we u helpen met ‘kennis’ aan de macht te komen. We verzoeken u een aantal punten en oplossingen te verstrekken waarop wij met u in gesprek kunnen gaan”, is het gebaar van de bewoners aan het college.

Eenzijdig

Als eens eerder kreeg de verkoop van campings aandacht in de gemeentelijke politiek. De fractie van de ChristenUnie stelde het college van burgemeester en wethouders vorig jaar oktober vragen over transformatie van campings naar vakantieparken. Dit naar aanleiding van de verkoop van Het kamper Erve en camping ‘t Kappie in Baars. „Dit is de tweede keer in korte tijd dat we horen over dergelijke transformatieplannen op percelen van bestaande campings”, aldus de fractie toen. „Welke gemeentelijke instrumenten kunnen ingezet worden zodat er voldoende campings in onze gemeente blijven en er niet eenzijdig een aanbod van vakantieparken ontstaat in de komende jaren?”