Bewonersavond historische boerderijen in Land van Vollenhove

Een oudere boerderij aan de Schaarweg 4 in Sint Jansklooster.

Een oudere boerderij aan de Schaarweg 4 in Sint Jansklooster. Foto: archief Wilbert Bijzitter

De Werkgroep Agrarisch Erfgoed Land van Vollenhove houdt maandagavond 8 mei een bijeenkomst voor bewoners van oudere boerderijen (grote en kleine) in het Land van Vollenhove (Land Veno) in het dorpshuis van Sint Jansklooster.

Het doel van deze avond is om te bespreken wat voor vragen en problemen de bewoners zoal tegenkomen bij het onderhouden en verbeteren van hun (ex-) boerderij. „Ook willen we de bewoners informeren over de door de werkgroep uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten in het afgelopen jaar. De uitkomsten van deze avond zullen worden gebruikt als basis voor het opstellen van een actieplan voor de komende jaren”, licht secretaris Henk de Zeeuw toe.

De Werkgroep Agrarisch Erfgoed ging in maart vorig jaar van start met een project gericht op het vergroten van de aandacht voor de betekenis van het vele agrarische erfgoed in het Land van Vollenhove voor de sociaal-culturele eigenheid en het landschap van deze regio. Henk de Zeeuw: “Na een eerste inventarisatie van historische boerderijen in het Land van Vollenhove zijn we begonnen met het uitpluizen van de historie van deze boerderijen door middel van het kadaster, archieven en gesprekken met bewoners. Inmiddels is de bouw- en bewoningsgeschiedenis van zo’n dertig boerderijen beschreven, samen met oude foto’s, kaarten en bouwtekeningen.”

Beeldbank

Tevens is de bouw van een website bijna voltooid. De website zal, naast een boerderijenbeeldbank met alle gemaakte boerderijbeschrijvingen, veel praktische informatie voor de bewoners van oude boerderijen bevatten. Nuttige tips bij onderhoud, verbouwen, verbouwen, energiebesparing en verduurzaming van historische boerderijen, informatie over subsidieregels, wettelijke voorschriften en dergelijke.

Bewoners en eigenaren van een grote of kleine oudere boerderij in het Land van Vollenhove zijn van harte uitgenodigd om op maandagavond 8 mei naar het Dorpshuis Sint Janskamp, Monnikenweg 38, Sint Jansklooster te komen (aanvang 20.00 uur) om ervaringen, vragen en suggesties met elkaar en de werkgroep te delen.

De werkgroep heeft sinds januari van dit jaar juridische status verkregen en zal voortaan als Boerderijstichting Land van Vollenhove door het leven gaan.