Bezoekers verleiden langer te blijven: Nieuwe app en beleefmagazine Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het beleefmagazine is eind deze maand in heel Steenwijkerland te verkrijgen.

Het beleefmagazine is eind deze maand in heel Steenwijkerland te verkrijgen. Foto: Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden lanceert een nieuwe app én een beleefmagazine. De app neemt bezoekers bij de hand en toont alle adresjes. Ook het nieuwe beleefmagazine laat zien wat er allemaal te ontdekken en beleven valt in en rond het Nationaal Park. Zowel app als beleefmagazine moeten bezoekers verleiden langer in het gebied te blijven en zorgen voor meer bezoekers in het voor- en najaar.

Waar huur ik een fluisterboot? Wat is een leuk terras in de buurt? Is er een festival of expositie? Die vragen beantwoordt de nieuwe toeristische app van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De app neemt bezoekers bij de hand en toont alle adresjes. De gebruiker kan zoeken op plaats en thema, zoals actief, culinair, natuur of winkelen. Op kaartjes is te zien wat er in de buurt te doen is. Zo zijn alle wandel-, fiets- en vaarroutes opgenomen. Ook vertelt de app het verhaal over de geschiedenis van Weerribben-Wieden, vestingstad Steenwijk, Giethoorn en de waterdorpen en de handelssteden die ooit aan de Zuiderzee lagen.

Beleefmagazine vol magische verhalen

Ook het nieuwe beleefmagazine laat zien wat er allemaal te ontdekken en beleven valt in en rond het Nationaal Park. Aan de hand van 4 thema’s (Nationaal Park, Giethoorn en de waterdorpen, Vestingstad Steenwijk en Zuiderzee & handelssteden) worden bijzondere verhalen verteld. Vaak door bewoners en ondernemers uit het gebied zelf. Uiteraard ook aandacht voor de unieke natuur, activiteiten en routes, rietsnijders, de corso’s en gondelvaarten en het hoge land gevormd in de ijstijd.

Aantrekkelijk gebied om te bezoeken

Zowel app als beleefmagazine spelen een belangrijke rol in de opdracht van Nationaal Park Weerribben Wieden om de schoonheid en veelzijdigheid van het gebied te laten zien. Ze moeten bezoekers verleiden langer in het gebied te blijven en zorgen voor meer gasten in het voor- en najaar. Bezoekers (en uiteraard inwoners van Steenwijkerland) kunnen met een slimme zoeken-boeken-betalen-functie duurzame vervoersmiddelen (e-bikes of steps) vinden en gebruiken. Ook wordt het mogelijk om op basis van locatie, weersomstandigheden en/of tijdstip verschillende plekken en activiteiten te laten zien. Bij slecht weer naar het museum, bij goed weer de natuur in, bijvoorbeeld.

Bezoekers, leefbaarheid en natuur

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een aantrekkelijk gebied om te bezoeken. Voor het gebied zijn toerisme en recreatie een kans en een uitdaging. Toerisme zorgt voor banen, behoud van voorzieningen en bestedingen van bezoekers die de plaatselijke economie versterken. Bezoekersstromen zorgen er ook voor dat op bepaalde plekken de leefbaarheid en de natuur onder druk komen te staan. In de toekomst kan de app een belangrijke rol spelen in het beter spreiden van alle bezoekers.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest Europa. Het gebied heeft een interessante ontginningsgeschiedenis en de sporen daarvan zijn nog goed zichtbaar. De rijkdom aan flora en fauna is ongekend. Daarom heeft het gebied het Europees Diploma voor Excellent Natuurbeheer. Nationaal Park Weerribben-Wieden staat voor unieke natuur in goede relatie met de omgeving. Medewerkers en betrokken organisaties houden zich bezig met het opstarten en stimuleren van projecten die de balans tussen natuur, leefbaarheid en economie behouden en in evenwicht brengen. De presentatie vindt plaats vlak voor de Europese Dag van het Nationaal Park op 24 mei. De toeristische app is mogelijk gemaakt door middelen vanuit gemeente Steenwijkerland, provincie Overijssel en de regio Zwolle.

De app is vanaf 19 mei te downloaden in de verschillende appstores. Het beleefmagazine ligt vanaf eind mei in heel Steenwijkerland.