Bij Konter in Vollenhove trek je paling uit de muur: 'Binnen no-time was de palingautomaat al leeg'

Het is druk op deze donderdagmiddag bij Palingrokerij en Vishandel Konter in Vollenhove. Overal staan fietsen, auto’s manoeuvreren zenuwachtig tussen het geheel door. Aan populariteit voor vis geen gebrek.

Bij Rokerij en vishandel Konter trek je tegenwoordig gerookte paling direct uit de muur. Een idee van Jacco Konter (30).

Bij Rokerij en vishandel Konter trek je tegenwoordig gerookte paling direct uit de muur. Een idee van Jacco Konter (30). Foto: René Wiegmink

Jacco Konter (30) stapt met een brede glimlach naar buiten. Blauw petje op, blauw schort om, zwarte laarzen aan de voeten. We zijn er om te praten over de nieuwe palingautomaat van het bedrijf. Op ieder moment kunnen visliefhebbers sinds kort vis (paling, makreel en zalm) uit de muur trekken, net zoals dat al lang kan met snacks – en sinds enkele jaren ook met andere producten. Een paar jaar geleden deed Konter inspiratie op bij een rozenkweker in Luttelgeest. Moet ik ook kunnen, dacht hij.

Gelijk volle bak

Toen uiteindelijk de internetverbinding gereed was waardoor klanten ook konden pinnen bij de automaat, kon het los gaan. En dat was ergens wel nodig ook, want Konter is zes dagen in de week geopend. „Ze belden weleens op na sluitingstijd of ze nog een kilootje konden krijgen, of ze kwamen bij mijn ouders hiernaast aan de deur. Maar je wil ook een dagje vrij hebben. De automaat is een prima oplossing.”

Op zondag keert de rust dus weer terug, al was daar kort na de introductie van de automaat even geen sprake van. „De eerste zondag bleek om twee uur in de middag al een bijvulling nodig. De automaat was leeg”, zegt Konter, zittend in een kantoortje achteraf. „Kon ik alsnog weer aan het werk”, lacht hij. „Die maandag was-ie al weer aardig leeg.”

Verderop zijn medewerkers van het bedrijf volop bezig met de paling. Bakken vol glibberige vis staan klaar, de medewerkers rijgen de vissen vakkundig aan een spies. Uiteindelijk hangen de palingen in de oven, die iedere ochtend vakkundig door vader Everhard Konter (66) wordt aangestoken. Palingroken is een vak apart. Hier gebeurt het op de ouderwetse manier. Het soort hout moet goed zijn, net als de temperatuur en de soort paling. Het geheim geeft Jacco Konter zeker niet prijs.

Morgenstond

Everhard zit ook nu op een stoel in de palingrokerij, met een tuinslang in de hand. Als het vuur oplaait spuit hij water op het geheel. Het mag niet te warm worden. „Ik ben Hoofd Stoker”, grijnst hij. „Ik zit hier mijn hele leven al. Het is best rustgevend. Je moet het goed in de gaten houden. In het verleden stookten we zowat dag en nacht, dat is nu wel wat minder. Ik begin in de ochtend om half 5. Een halfuur later zit de vlam erin. De medewerkers komen rond 8 uur. Dan heb ik ze al gaar. Morgenstond heeft goud in de mond.”

Vader en zoon zijn derde en vierde generatie van de familie. Vis zit in het bloed. „Opa was visser op de Zuiderzee en begon met de palingrokerij. Dat ik dit overneem is eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Ik hoop het hier wel mijn hele leven te redden”, zegt Jacco.

Waar vader ‘van de oude stempel’ is, daar vernieuwt Jacco de laatste jaren. De palingautomaat is geen vernieuwing op zich. Eerder begon de zaak, die flink levert aan visgroothandels en andere viswinkels, een webshop. Paling uit een muurtje, paling per post, ook naar het buitenland: het oude ambacht is hier in een nieuw jasje gestoken.