Bisschop van Munster, ofwel Bommen Berend, na twee maanden bezetting al weer verdreven. Dapper Blokzijl verjaagt een ‘verschrikkelijke vent’

„Een verschrikkelijke vent, die ons van alles heeft aangedaan”, zo typeert Martin van der Linde de bisschop van Munster, Bernhard van Galen, ofwel Bommen Berend, die op 26 juni 1672 Blokzijl binnenviel en bezette. Twee maanden later had het dappere en heldhaftige Blokzijl als eerste plaats in Overijssel de bezetter al weer de poort uit gewerkt. In 2022 is het 350 jaar geleden dat deze gebeurtenissen plaatsvonden in wat te boek staat als het Rampjaar 1672.

De historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen met Marie Doosje, stadsgids en bestuurder van museum Het Gildenhuys, bij het kanon bij de Havenkolk.

De historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen met Marie Doosje, stadsgids en bestuurder van museum Het Gildenhuys, bij het kanon bij de Havenkolk. Foto: Wilbert Bijzitter

De IJsselacademie vertelt volgend jaar het verhaal van het Rampjaar vanuit het perspectief van Oost-Nederland om 1672 te herdenken. „We gaan op zoek naar de verhalen van Bommen Berend in onze provincie”, licht Van der Linde toe, die als historicus werkzaam is bij de IJsselacademie. „Die verhalen gaan we op verschillende manieren delen. We ontwikkelen onder andere een speciale website voor allerlei Rampjaaractiviteiten in onze provincie, we maken een podcastserie en er komt een wandelroute van Groningen naar Münster die ook door Overijssel gaat.” In de podcast wordt gezocht naar verhalen en overblijfselen van de inval van Bommen Berend in dorpen en steden. De podcast wordt op dit moment opgenomen en is vanaf juni 2022 overal te beluisteren.

‘De Tukkers waren blij met zijn komst’

Nieuws

menu