Bloemen plukken op landgoed De Eese: cadeautje voor donateurs

Bloemenplukdag voor donateurs van een stukje bloemrijk grasland op landgoed De Eese. Foto: Sieb van der Laan

Een tiental mensen komt zondag naar landgoed de Eese om bloemen te plukken. Zij zijn de trotse donateurs van een stukje grasland van 50 m2 op het landgoed.

Aan de Van Karnebeeklaan, verscholen achter een perceel bos, lopen zondagmorgen een handjevol mensen in een grote weide. Alleen via een hobbelig bospad is dit bloemrijke grasland te bereiken. Al deze mensen hebben een stukje daarvan geadopteerd. Landgoed De Eese heeft hen daarom uitgenodigd om zondagmorgen bloemen te komen plukken. Beheerder Arian van Bree en zijn vrouw Jaimy-Lee zijn gastheer en – vrouw en verwelkomen de bloemenplukkers met koffie en thee.

Herman Horstkamp en zijn dochter Naomi hebben al een flinke bos geplukt. „Dit is geloof ik een paardenbloem, maar voor de rest heb ik geen idee welke bloemen dit zijn,” zegt Naomi. Jaimy-Lee helpt een handje en vertelt dat ze biggekruid, margrieten, rode klaver, veldzuring, grasklokjes en vogelwikke heeft geplukt. Haar zoontje Milan (8) komt aanlopen. „Ik heb een zeldzame,” roept hij enthousiast. „Dat is een steenanjer,” duidt Jaimy-Lee de roze bloem.

Biodiversiteit

Een informatiebord bij de parkeerplaats achter de schuur van landgoed De Eese attendeerde Herman Horstkamp op de mogelijkheid om een stukje grasland te adopteren. „Ik wandel hier elke zondag en geniet elk seizoen van de variëteit in bomen en planten. Ik wil daarom graag een bijdrage leveren aan het beheer van dit grasland voor het behoud van bijen en bloemen,” motiveert hij zijn adoptie.

Reinier Eggink, die ook vlakbij De Eese woont, heeft zijn armen ook al vol met bloemen geladen. Hij hoopt dat hij met zijn adoptie iets goeds doet voor de biodiversiteit en natuurontwikkeling. „Veel weilanden zijn tegenwoordig groene lakens, ik gun het kinderen en volwassenen dat ze weer leren om bloemen te plukken.” Bang dat het in de toekomst heel druk wordt op het landgoed is hij niet. „Als ze hier maar geen snelweg aanleggen en iedereen op de parkeerplaats parkeert, dan komt het vast goed.”

Balans

Beheerder Arian van Bree benadrukt dat ook de familie Van Karnebeek niet teveel drukte wil op het landgoed. „We zoeken naar een goede balans bij het aanbieden van activiteiten en maken daarvoor niet teveel reclame,” legt hij uit. De familie heeft daarom speciaal het platform Support Nature opgericht. Haar doel is om andere inkomensbronnen aan te boren. Voor De Eese is het immers onzeker of ze in de toekomst nog wel voldoende subsidie zal ontvangen om het landgoed te kunnen blijven onderhouden.

Inmiddels hebben al tien mensen voor twintig euro per jaar een stuk grasland geadopteerd. Op meerdere grasvelden verspreid over het landgoed is nog ruimte voor veel meer mensen die willen adopteren. Ook denkt het platform nog na over andere activiteiten, zoals rondleidingen over het landgoed, de verhuur van het landhuis of de grote schuur en een avond wild spotten. „En we luisteren ook naar initiatieven van mensen,” voegt Arian toe. Hij wil graag mensen vertellen over de natuur en hen erbij betrekken. „Dit gebied is heel bijzonder, gigantisch divers met bloemrijke graslanden, bossen, vennen, waterpoelen en stukjes duurzame landbouwgrond.”

Meer informatie: www.deeese.n l.


Nieuws

Meest gelezen

menu