Bloemencorso zorgt voor feest in Sint Jansklooster. De groep Fun Fun wint. 'Toch een beetje het echte corsogevoel'

Het is feest in Sint Jansklooster. Nadat het corso van 2020 moest worden afgelast, kan het in 2021 weer doorgaan. Het corso is gewonnen door de groep FunFun.

Bloemencorso zorgt voor feest in Sint Jansklooster.

Bloemencorso zorgt voor feest in Sint Jansklooster. Foto: Martijn Bijzitter

Het corso werd niet in de normale vorm gehouden, waarin de wagens aan de bezoekers voorbijtrekken. Het is aan de bezoekers om in beweging te komen en zelf langs de wagens en mozaïeken te fietsen. De route die afgelegd moet worden is ongeveer zestien kilometer lang.

De dagen voorafgaand aan het corso beloofden weinig goeds voor het weer, gelukkig was het op het moment suprême een stuk beter. De zon liet zich op vrijdag en zaterdag geregeld zien en dat was perfect voor deze feestelijke dag.

Drukte, gezelligheid en feest

De wagens zijn kleiner dan normaal, maar het feest is er zeker niet minder om en het aantal bezoekers ook niet. De wegen in en rondom Sint Jansklooster zijn erg druk met auto’s, fietsers en wandelaars. Op meerdere plekken op de route is het filerijden of staat het zelfs helemaal stil en dat gebeurt niet vaak in Sint Jansklooster.

Veel straten in het dorp zijn versierd met vlaggetjes en andere versieringen. Afgelopen dinsdag vond de versierde straten wedstrijd plaats en veel daarvan is blijven staan. Het hele dorp ziet er hierdoor nog vrolijker en gezellig uit, er heerst echt een feeststemming.

Het corsogevoel

Donderdag op vrijdag doorhalen om de wagen af te krijgen, dat hoort absoluut bij het corsogevoel. Dit jaar gold een maximum van 150.000 bloemen per wagen. Het doorhalen zat er daardoor voor de meeste corsogroepen niet in, maar heel erg vonden sommigen dit ook niet. Uitspraken als ‘We hadden nu nog tijd voor een feestje’ of ‘een corso zonder veel stress is ook wel lekker’ kwamen voorbij. Twee groepen hebben wel het corsogevoel beleeft. Voor Plak op die Bloeme cq De Brekers en Fun Fun was het doorzwoegen tot in de laatste uurtjes. „Toch een beetje het echte corsogevoel”, zegt een lid van Fun Fun lachend.

Veel creativiteit

Doordat pas laat bekend werd dat het corso kon doorgaan en door de limiet in het aantal bloemen, zijn de corsogroepen een stuk creatiever geworden. Normaal wordt een wagen vanaf het onderstel opgebouwd, nu hebben vier van de elf corsogroepen een ander plan bedacht.

Zo heeft corsogroep Fun Fun een berg zand laten aanleveren waarin de creatie staat, kan je door het aquarium van corsogroep Alliance fietsen. In plaats van één wagen heeft de After Nero’s bedacht om allemaal kleine wagentjes te maken, met daarop een giraf. Corsogroep Olympia heeft een hele mierenkolonie gebouwd. Het duurde lang voordat de C.O.V. zekerheid kon geven over het doorgaan van het corso, maar dit heeft juist voor veel creativiteit bij alle corsogroepen en mozaïek bouwers gezorgd.

Het grote aantal mensen zorgt voor een gezellige sfeer in het dorp en de wegen eromheen. Veel creaties hebben muziek en sommigen hebben er zelfs figuratie bij, dat alles zorgt voor een hele mooi belevenis. Ondanks alle beperkingen is het corso toch erg geslaagd.

Zaterdagavond vond ook nog het corsofestival plaats. 750 mensen mochten hierbij aanwezig zijn, maar zij moesten wel een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatieve test laten zien.

FunFun wint Corso Sint Jansklooster 2021

De corsogroep FunFun heeft de 52e editie van het Corso Sint Jansklooster gewonnen. De vakjury gaf de meeste punten aan de creatie Bewoond. Symboliek greep net naast de ereprijs en werd tweede met ‘Jacht’. De After Nero’s werden derde met ‘Je nek uitsteken’.

De uitslag van het (aangepaste) Corso Sint Jansklooster:

1. FunFun (Bewoond)

2. Symboliek (Jacht)

3. After Nero’s (Je nek uitsteken)

4. PODB cq. De Brekers (Vinyl)

5. Forza (Vlucht)

6. Kluitenberg (Tiki)

7. Alliance (Aquarium)

8. Gaos (Kikkers)

9. Groep Hebbes (Live the moment)

10. Olympia (Werk in uitvoering)

11. Deurgoan (Rock ’n Roll Hall of Fame)