Blokzijl wordt al 347 jaar gepiepeld. Tussen 1672 en 1675 waren er stadsrechten, maar die werden ook weer afgepikt. Blokzijligers zijn het zat. Terug met die rechten. 'Eens gegeven, blijft gegeven'

Blokzijl kampt al 347 jaar met groot onrecht. In 1672 kreeg de plaats stadsrechten, maar drie jaar later werden die weer ingetrokken. De 9-jarige Meike Lotterman schreef een brief aan de koning of hij de miskleun ongedaan kan maken en veel Blokzijligers vinden dat ze groot gelijk heeft. „Wij hebben recht op die rechten.”

Havenkolk Blokzijl.

Havenkolk Blokzijl. Foto: Eelco Kuiken

Het voormalige Zuiderzeedorp viert van 10 tot en met 17 september dat het 350 jaar een stad is. Ongetwijfeld een leuk feest, maar de stad is een dorp en dus wordt feitelijk feest gevierd om niks. Blokzijl is geen 350 jaar stad, maar had deze rechten slechts tussen 1672 en 1675. Daarna werd de stad weer dorp. Wie dit overigens al te hardop zegt tussen de mooie pandjes, wordt in de havenkolk gemieterd of gekielhaald. De dorpelingen met stadse allures willen er niks van weten. Het ‘d-woord’ is verboden.