Bodycams voor handhavers Steenwijkerland

De Boa’s en toezichthouders hebben eind 2020 tien dagen proefgedraaid met vier bodycams. Dit is hen goed bevallen. Foto: ANP / Bart Maat

Handhavers van de gemeente Steenwijkerland krijgen helaas steeds vaker te maken met agressief, ongewenst en onvoorspelbaar gedrag. Het college heeft daarom besloten om alle Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) en toezichthouders van het team Openbare Ruimte uit te rusten met bodycams. Een bodycam is een kleine camera die op het uniform van een handhaver zit en beelden kan opnemen.

Wethouder Bram Harmsma: „Onze Boa’s en toezichthouders worden, terwijl ze in functie zijn, steeds vaker uitgescholden of bedreigd. Dit is voor het college absoluut onaanvaardbaar. Deze professionals zijn er om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zij hebben recht op de beste bescherming. De bodycam zorgt ervoor dat onze handhavers veiliger hun werk kunnen doen.”

De Boa’s en toezichthouders hebben eind 2020 tien dagen proefgedraaid met vier bodycams. Dit is hen goed bevallen. Daarom heeft de gemeente besloten om voor alle Boa’s en toezichthouders een bodycam aan te schaffen en deze blijvend te gaan gebruiken. De bodycam wordt alleen gebruikt als dit nodig is voor de eigen veiligheid of die van collega’s, of als de situatie dreigt te escaleren. Er zijn regels gemaakt voor het gebruik van de bodycam, de opslag van het opgenomen beeld- en geluidsmateriaal en het uitlezen van de opgenomen beelden. Deze regels heten ‘Besluit bodycams gemeente Steenwijkerland’ en zijn te vinden op de website van de gemeente Steenwijkerland.

Nieuws

menu