Burgemeester Rob Bats gaat ruwe aanhouding van 92-jarige man aan het Binnenpad in Giethoorn opnieuw bespreken

De politie heeft aangegeven in de dagen na het incident contact te hebben gehad met de verdachte en diens familie om vragen te beantwoorden. Ook heeft de politie hen geïnformeerd over de klachtenprocedure van de politie. Foto NDC Mediagroep / Giggy Jansen

Burgemeester Rob Bats zal in zijn reguliere periodieke overleg met de politieleiding de ruwe aanhouding van een 92-jarige man aan het Binnenpad in Giethoorn op 6 juni nogmaals bespreken en evalueren.

Dat antwoordt het college op vragen van het CDA Steenwijkerland over de aanhouding, die leidde tot veel onbegrip en woede.

De burgemeester is die dag door de politie geïnformeerd over het incident. „De man werd verdacht van het lastig vallen van kinderen en het in het gezicht spugen van een politieagent.” De burgemeester is door de politie geïnformeerd dat er omstanders waren, die het niet eens waren met het optreden van de politie en ook als zodanig verbaal hebben gereageerd.

„Roept dit bij u niet vragen op als u hoort dat er een 92 jarige man opgepakt wordt en ruw in de boeien geslagen is nadat getracht was zijn armen op zijn rug te krijgen wat bij zo’n oude man niet gaat en er een andere bus uit Zwolle moet komen omdat de man de stap niet kan maken en als zware crimineel wordt afgevoerd?”, zo vroeg het CDA.

„Ook het college vindt dit vervelende beelden. De burgemeester is zoals gemeld door de politie over de feiten en omstandigheden geïnformeerd. Daarnaast hebben enkele inwoners uit Giethoorn contact gezocht met de gemeente. Uit al deze informatie blijkt dat deze kwestie een zaak van de politie betreft waar het college of de burgemeester geen bemoeienis mee heeft. Uiteraard is er door de adviseur Openbare Orde en Veiligheid contact geweest met de politie over het verloop van deze aanhouding. De politie heeft aangegeven in de dagen na het incident contact te hebben gehad met de verdachte en diens familie om vragen te beantwoorden. Ook heeft de politie hen geïnformeerd over de klachtenprocedure van de politie”, antwoordt het college.

„Gaat het college in overleg met de handhavers om dit soort (onprofessioneel) gedrag in de toekomst te voorkomen?”, vroeg het CDA vervolgens. Er is volgens het college geen gemeentelijke handhaver betrokken geweest bij dit incident. „Er is opgetreden door de lokale politie. Gelet op de impact en politieke- en persaandacht zal de burgemeester in zijn reguliere periodieke overleg met de politieleiding de zaak nogmaals bespreken en evalueren”, antwoordt het college.

Nieuws

menu