Burgemeester deelt gehoorbeschermers uit aan carbidschieters en mag zelf ook de carbidbus aansteken

Burgemeester Bats deelde geluidbeschermers van BOCK uit en stak zelf ook nog even de carbidbus aan. Foto: Gemeente Steenwijkerland/Wilbert Bijzitter

Burgemeester Rob Bats was op Oudejaarsdag niet te beroerd om zelf te helpen bij het carbid schieten op de Brink in Scheerwolde. Hij hanteerde zelf een aantal keren de aansteker en veroorzaakte daarmee een flinke knal.

Burgemeester en politie deden vrijdagmorgen ‘een rondje langs de carbidschieters’, om gehoorbeschermers uit te delen in het kader van de BOCK-campagne.

„Je moet goed weten wat je doet wanneer je met gas en vuur aan de slag gaat. Daarom is de veiligheidscampagne rondom carbidschieten belangrijker dan ooit: hoe voorkom je dat er ongelukken gebeuren en doe je recht aan deze mooie traditie? Het antwoord daarop is de BOCK’, aldus de Veiligheidsregio IJsselland. ‘Het is dus van groot belang om jezelf en anderen goed te beschermen.”

In Oldemarkt en Ossenzijl was nog weinig activiteit te bekennen, maar in Scheerwolde troffen ze al verschillende carbidschieters aan. De burgemeester kwam ze gehoorbeschermers persoonlijk overhandigen: geen overbodige luxe, gezien het flinke aantal decibellen dat gepaard gaat met carbid schieten. Een van de jongens zou net op dat moment wegfietsen, om thuis gehoorbeschermers te halen. Toen hij zag wat de burgemeester bij zich had kon hij de beschermers direct in gebruik nemen. „Het is anders dan voor corona, toen stond hier een partytent – dat mag nu niet -, en kwamen er meer mensen op af”, zei een van de jongens. „Maar het is nog steeds gezellig!”

Mooie traditie

„Een mooie traditie, die een hoop gezelligheid met zich meebrengt”, vond ook burgemeester Bats. Wilma van Drogen, beheerster van de Wielewaal, kwam langs met een schaal oliebollen. Politieagent Marco Luichjes stond het allemaal glimlachend te bekijken. ‘Ze doen op een veilige manier!’

Carbidschieten is dit coronajaar de enige manier om buiten te knallen met oud nieuws. Carbid is geen vuurwerk en valt daarmee niet onder het landelijke vuurwerkverbod. In Steenwijkerland zijn 18 locaties door het college van B&W aangewezen waar carbid afgeschoten mag worden.

Hondje laten wennen

Door carbid in contact te brengen met water ontstaat acetyleengas. Dit gas is zeer explosief en als dit tot ontploffen wordt gebracht ontstaat er een harde knal. Een buurtbewoner kwam bewust even langs met zijn Jack Russell, om het hondje te laten wennen aan de knallen. ‘Als hij weet waar het geluid vandaan komt en het even heeft meegemaakt, is het goed voor de rest van de dag’.

Het carbidschieten is toegestaan tot 20.00 uur vanavond.

Nieuws

menu