CDA pleit voor Witte Anjer Perkje in Steenwijkerland: 'Inzet van militairen is van onschatbare waarde'

Voorbeeld van een anjerperkje. CDA

CDA Steenwijkerland ziet graag dat er in de gemeente een Witte Anjer Perkje wordt aangelegd. Zo’n perkje – een veld vol witte anjers dat in aanloop naar de Veteranendag bloeit- wordt gezien als het symbool voor erkenning en waardering van oorlogsveteranen.

„Elk jaar vindt op de laatste zaterdag van juni Veteranendag plaats: een dag waarbij Nederlanders waardering en erkenning tonen voor diegenen die hun leven op het spel zetten in oorlogssituaties of andere operaties”, vertelt Jan Vredenburg namens het CDA.

Volgens Vredenburg telt Nederland nu een kleine 110.000 veteranen. „Vrouwen en mannen die overal rond de wereld in oorlogsgebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo. Ook in onze gemeente hebben we mensen die tot deze groep behoren. De inzet van deze militairen voor vrede en veiligheid, in Nederland en in de rest van de wereld, is van onschatbare waarde en dienen wij met dankbaarheid te benaderen.”

Levend eerbetoon

Prins Berhard was één van de mensen die zijn blijk van waardering voor de Nederlandse Veteranen dagelijks toonde, door het dragen van de witte anjer. Het Nationaal Comité Veteranendag deed in april 2019 een oproep om perkjes te maken. In 2019 opende in Amsterdam en in Leeuwarden als eerste een zogenaamde Witte Anjer Perkje en sindsdien werd op tal van plekken een perkje geopend door bestuurders in aanwezigheid van lokale veteranen en inwoners. „Een levend eerbetoon aan hen die hun leven en gezondheid op het spel zetten voor Nederland”, vindt Vredenburg..

Hij wil nu dus gehoor geven aan de oproep en stelt het college van B & W daarom schriftelijke vragen. Hij vraagt zich namens het CDA af of het college kennis heeft genomen van de oproep van het Nationaal Comité Veteranendag en of het een mooi gebaar zou zijn als onze gemeente gehoor geeft aan de oproep en een perkje aanlegt.

Nieuws

menu