Camera’s gaan pollers in binnenstad Steenwijk vervangen en camerahandhaving in Brouwerstraat in Blokzijl

De pollers zijn aan vervanging toe. Camera's zijn een goed alternatief. Foto Martijn Bijzitter

Straks geen doorgaand verkeer meer door de Koningstraat in de Steenwijker binnenstad. Dat is mogelijk door afscheid te nemen van het pollersysteem (inzinkbare palen) in de binnenstad. Daarvoor in de plaats komen camera’s.

„We streven al een lange tijd naar een autoluwe binnenstad. Het huidige pollersysteem is technisch afgeschreven en dient vervangen te worden. We hebben goed gekeken naar een alternatief, namelijk handhaving door middel van camera’s. Het blijkt dat een dergelijk systeem veel voordelen heeft ten aanzien van het pollersysteem. Het is onder meer technisch betrouwbaarder, geeft 24/7 durende handhaving, biedt de hulpdiensten permanente toegang en is goedkoper in aanschaf en onderhoud.”

Geen rondje meer

In principe mag bestemmingsverkeer op bepaalde tijden in de binnenstad komen, denk aan bevoorrading, maar het rondje Molenstraat, Onnadwarsstraat, Onnastraat, Koningstraat mag straks niet meer”, licht wethouder Bram Harmsma toe.

Een grote wens van bewoners van de Molenstraat is om deze straat (op bepaalde tijden) af te sluiten. „Dat gaat niet gebeuren”, aldus wethouder Harmsma. Wel kan er via de Scholestraat nog doorgaand verkeer plaatsvinden via de Molenstraat en Onnadwarsstraat. In de Onnastraat komt een camera, die foto’s maakt van kentekens. Wie – behalve bestemmingsverkeer – toch gebruik maakt van de Onnastraat kan rekenen op een boete.

Ook Brouwerstraat in Blokzijl

Ook in de zeer nauwe Brouwerstraat in Blokzijl wil het college van burgemeester en wethouders hetzelfde camerasysteem toepassen om het vrachtwagen- en busverbod in deze straat te handhaven. Vaak komen vrachtwagens of bussen hier klem te zitten, zorgen voor gevaarlijke situaties en voor opstoppingen.

Tekst gaat onder foto verder

Het idee van de camerahandhaving in Steenwijk en Blokzijl is onder meer besproken met de bewoners- en de ondernemersvereniging binnenstad Steenwijk en de verkeerscommissie Blokzijl. Die staan positief tegenover het idee van camerahandhaving.

Privacy

Wethouder Marcel Scheringa: „Uiteraard gaan we bij het gebruik van een dergelijk camerasysteem uiterst secuur om met eventueel privacy-gerelateerde zaken, Dat is wettelijk vastgelegd”, aldus Marcel Scheringa.

Het voorstel van camerahandhaving wordt in een plan van aanpak voorgelegd aan onder andere de politie en de gemeenteraad die er hun goedkeuring aan moeten geven.

Nieuws

menu