Camping ’t Kappie wordt cottage vakantiepark ’t Landgoed Baars

Camping ’t Kappie aan de voet van De Woldberg bij Baars krijgt een metamorfose. Vanaf begin 2022 gaat de schop de grond in en verandert de camping in vakantiepark ‘t Landgoed Baars, met louter cottages, die onlangs op Residence De Eese zijn geplaatst.

Een overzicht van het toekomstige cottage vakantiepark.

Een overzicht van het toekomstige cottage vakantiepark. Foto: Vera Hanekamp

Jan Plat en Lidia Katers hebben de camping 30 jaar gerund, die nu is aangekocht door de ‘Koning te Rijk’ organisatie. Hieronder vallen onder andere Hotel Giethoorn (voorheen Waterlelie), Mooi Oldemarkt (voorheen recreatiecentrum Vaartjes) en vakantiepark Residence de Eese. „De cottages, zoals we nu op Residence de Eese verkopen en verhuren vallen geweldig in de smaak. Deze cottages willen we straks ook verkopen en verhuren op ’t Landgoed Baars. Echter, elk park heeft wel een andere doelgroep. Residence de Eese is een familie vakantiepark met veel vertier en faciliteiten. ’t Landgoed Baars is bedoeld voor gasten die komen voor de rust, de ruimte en de natuur”, licht Josien van Stokkom van ‘Koning te Rijk’ toe.

Eigen voedselbos

Er komen geen extra recreatieve voorzieningen, maar wel eigen geteelde ‘vergeten’ groenten, kruiden uit eigen tuin, een laan met walnootbomen en zelfs een eigen voedselbos. „Mensen zoeken de natuur op en willen graag iets met de handen doen en daarom willen we graag een onderscheidend vakantiepark realiseren. Kinderen, die hier vertier en vermaak missen, kunnen met ons treintje naar Residence de Eese, waar het hele jaar door van alles te doen is, en weer terug, zo is het idee”, zegt Josien van Stokkom.

Alternatieven voor huidige vaste campinggasten

Een hele verandering met de huidige situatie. Dat betekent dat de huidige jaarplaatsen worden opgezegd en vaste staanplaatsen met stacaravans gaan verdwijnen. Laura van den Berg van ‘Koning te Rijk’: „Niet iedereen is blij met deze ontwikkeling. De een vindt het verschrikkelijk jammer, de ander heeft er wel oren naar om een stacaravan om te ruilen voor een Cottage. Wij helpen daarnaast met alternatieven: ruilen, verkopen of een andere camping zoeken en denken graag mee.”

Elementen uit omgeving

In totaal komen er in de eerste fase 30 cottages, van eigen ontwerp. De cottages zijn zelf ontworpen en worden in eigen beheer gebouwd. Josien van Stokkom: „De cottages hebben veel elementen uit de directe omgeving. De techniektekening van de spanten en ribben is gemaakt door Triple Marine uit Giethoorn, een derde van het dak wordt bedekt met natuurlijk riet en de gevelbekleding bestaat uit potdeksel Canadese grenen, zoals dat bij veel authentieke woningen in deze omgeving het geval is.”

Er zijn drie types cottages: een Tiny Cottage geschikt voor 4-personen; een Cottage XL+ geschikt voor 6-personen en een Cottage XXL geschikt voor 8-personen. „Die hebben allemaal dezelfde authentieke uitstraling, die perfect in deze bosrijke omgeving past.”

Gezamenlijk investeren

Een deel van het park ligt aan een soort hofje. Dit deel wordt ‘Cottage Village’ genoemd. „Deze cottages zijn bedoeld voor mensen, die gezamenlijk willen investeren in een beleggingspool.”

In januari 2022 beginnen de eerste werkzaamheden, namelijk de infrastructuur: aanleg van elektriciteitskabels, riolering, waterleidingen, glasvezel, enzovoorts. „Daarna gaan we direct in drie fases bouwen”, zegt Laura van den Berg.