College en BCS combineren bestuurlijk overleg met bedrijfsbezoek aan A. de Jonge

Het college en bestuursleden van BCS op bezoek bij bedrijf A. de Jonge.

Het college en bestuursleden van BCS op bezoek bij bedrijf A. de Jonge. Foto: Aangeleverd

Het bestuurlijk overleg tussen gemeente en de Business Club Steenwijkerland vindt structureel plaats. Belangrijke thema’s die spelen voor ondernemend Steenwijkerland komen in dit overleg aan bod. Daar waar mogelijk vindt het bestuurlijk overleg bij een bedrijf plaats. Dit keer was het college te gast bij A. de Jonge in Sint Jansklooster.

Het college en BCS waren onder de indruk van de grootte en diversiteit van het bedrijf. Firma A. de Jonge is opgericht in 1984 door Aalt de Jonge. Vanaf de jaren ‘90 zijn de zonen en de schoonzoon mee gaan werken in het bedrijf en inmiddels is de VOF door hen overgenomen. Vader Aalt de Jonge is nog steeds erg betrokken en dagelijks nog te vinden aan de recent verbouwde locatie aan de Barsbeek 62. In de afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid met ongeveer 2 medewerkers per jaar, tot nu inmiddels 55 vaste medewerkers en een flexibele schil met ZZP’ers. Ook zijn er bij het bedrijf 8 leerlingen actief.

Complete pakket

A. de Jonge is in de jaren ‘80 gestart met hoofdzakelijk het maaien van bermen. In de loop van der tijd is gekozen om de werkzaamheden meer te spreiden. Bij A. de Jonge kunnen zakelijke en particuliere klanten terecht voor tuinaanleg en onderhoud, aanleg en onderhoud van openbaar groen en boomverzorging. Alle benodigde machines voor de werkzaamheden zijn bij het bedrijf aanwezig. „Het complete pakket van grondwerk tot het leveren en aanbrengen van beplanting, verharding, en beschoeiingen/vlonders voeren we in eigen beheer uit”, vertelt Bram de Jonge.

Vanuit het maaien van bermen zijn zij langzaam ‘de natuur ingegroeid’. Er worden nu veel en diverse werkzaamheden in natuurgebieden en wetlands uitgevoerd voor bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschappen en verschillende landschappen.

Pistebully’s ombouwen

„Juist voor deze werkzaamheden ontwikkelen wij wetlandtracks in eigen beheer”, vertelt Bram de Jonge enthousiast. In de werkplaats liet Bram vervolgens zien wat een wetlandtruck is. „Om tot een wetlandtrack te komen schaffen wij een pistebully aan en deze bouwen wij vervolgens om tot een wetlandtrack. Een wetlandtruck moet zijn gewicht verdelen en niet sporen in het land, terwijl een pistebully juist grip moet hebben in de sneeuw. Dit vraagt om veel aanpassingen. Er zijn 5-6 partijen in Nederland die dat kunnen, waar wij er één van zijn”, vertelt Bram de Jonge.

Verbouwde locatie

De afgelopen jaren is de locatie aan de Barsbeek 62 flink verbouwd. Zo is de werkplaats uitgebreid, het kantoor vernieuwd en zijn er duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Met de zonnepanelen die op het bedrijfsdaken liggen is A. de Jonge meer dan zelfvoorzienend. Met de biomassa, denk aan de houtsnippers die bij het werk vrijkomen, wordt voor de verwarming gezorgd. De verschillende verbouwingen en aanpassingen hebben er voor gezorgd dat A. de Jonge op de huidige locatie klaar is voor de toekomst.

Bestuurlijk overleg

Tijdens het bezoek aan A. de Jonge vond ook het bestuurlijk overleg tussen het BCS en gemeente plaats. Dit keer was het bespreken van de gezamenlijke prestatiedoelen het belangrijkste agendapunt. De gestructureerde samenwerking tussen gemeente en BCS heeft de afgelopen jaren haar vruchten afgeworpen en daar willen beide partijen de komende jaren mee doorgaan. Juist op dit moment spelen er veel uitdagingen voor ondernemend Steenwijkerland. Denk hierbij aan de verduurzaming van bedrijven(terreinen), de krapte op de arbeidsmarkt en het gebrek aan ruimte om te groeien.