Corona zorgt voor nieuw ‘zwemmerspubliek’ in ’t Tolhekke. Jonge thuiswerkers kwamen baantjes zwemmen

Zwembad ’t Tolhekke kijkt terug op een prima seizoen, ondanks het feit dat er beduidend minder zonnige dagen zijn geweest dan de twee voorgaande jaren. Wat opvalt is dat er een ander ‘zwemmerspubliek’ bij is gekomen door corona.

Openluchtzwembad Tolhekke.

Openluchtzwembad Tolhekke. Foto: archief Martijn Bijzitter

„We zagen duidelijk dat er meer jongere thuiswerkenden kwamen baantjes zwemmen”, vertelt bestuursvoorzitter Rob Bruntink. „Die kwamen voor ze thuis op de laptop inlogden even lekker naar het zwembad. Ook was er dit jaar meer ruimte voor gezinnen met jonge kinderen”.

Openluchttheater

Wat ook gezorgd heeft voor nieuw publiek in het zwembad was het feit dat een maand lang Openluchttheater Tolhekke neerstreek op het grasveld. „Heel wat bezoekers van deze concerten waren hier nog nooit geweest en waren aangenaam verrast door de mooie locatie.”

Bruntink roemt de ploeg van vrijwilligers die ervoor zorgt dat gras en heggen strak gemaaid en geknipt zijn, en het feit dat het bad een flinke opknapbeurt heeft gehad, met schilderwerk en nieuwe coating. „Als je nagaat dat veel buitenbaden het moeilijk hebben, zijn wij een positieve uitzondering”. Het bestuur past goed op de centjes: „Elke euro die je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. En dat betekent dat we op dit moment aan de goede kant van de streep zitten”.

Hij vindt het belangrijk een goede rentmeester te zijn. „En dat houdt in met de centen van het zwembad net zo goed omgaan als met je eigen huishoudboekje.” Investeren in het bad en het terrein is belangrijk: „Als je niets aan onderhoud doet, gaat het heel gauw van je af.”

Geen ‘nee’ verkopen

Het feit dat het geen topweer was, zorgde er ook voor dat het zwembad nooit ‘nee’ hoefde te verkopen. „Er waren beperkingen door corona, zoals een maximum aantal bezoekers van duizend. In 2018 hadden we dagen met tweeduizend bezoekers, maar die duizend hebben we afgelopen seizoen niet één keer gehaald. Dus we hebben niemand hoeven teleurstellen. We hebben een mooie junimaand gehad, maar juli en augustus waren aanzienlijk minder.”

Of er volgend jaar opnieuw openluchtvoorstellingen worden gehouden? Bruntink: „Het bestuur gaat het daar nog over hebben, en ook met De Meenthe gaan we nog in overleg. Het initiatief kwam natuurlijk voort uit het feit dat er corona was, en een belangrijk aspect is of het financieel haalbaar is.”

Een heel gek idee om het uitgestrekte gazon voor dit soort initiatieven te gebruiken is het overigens zeker niet: al eerder kwam uit onderzoek deze optie naar voren. „De potentie om het te gebruiken als festivalterrein is er zeker”, was toen de uitkomst.