Corso Sint Jansklooster gaat over de grens: Kloosterse dahliafestijn wordt gevolgd vanuit Amerika en Spanje

De organiserende Christelijke Oranjevereniging heeft na overleg besloten het evenement vooralsnog door te laten gaan. Foto: COV/Wilko Visscher

De Christelijke Oranje Vereniging heeft dit jaar veel werk verricht om samenwerkingen met andere internationale bloemen-evenementen aan te gaan. Zo zijn er contacten gelegd met evenementen in Amerika en Spanje. Dit resulteert onder andere in een nieuwe prijs die de corsobouwers vanaf 2022 kunnen verdienen met hun dahliareus.

„Hoewel er geen corso’s georganiseerd konden worden in de laatste twee jaar, kan het niet zo zijn dat je als evenement niet blijft door ontwikkelen”, vertelt Ronnie Rook namens de PR-commissie. „Dit uit zich onder andere in het streven naar samenwerkingsverbanden op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Omdat er al wordt samengewerkt met bijvoorbeeld het corso van Vollenhove en de gondelvaart in Belt-Schutsloot op regionaal niveau, en met de corso’s van Lichtenvoorde en Zundert op nationaal niveau, was het een logische stap om over de landsgrenzen te gaan rondneuzen.”

Spanje en Amerika

Begin dit jaar werden vanuit Sint Jansklooster de eerste contacten gelegd met de organisaties van de Rose Parade Pasadena (USA), het Portland Rose Festival (USA) en de Batalla de Flores uit Laredo (Spanje). Rook geeft aan dat de reacties vanuit de drie evenementen erg positief waren, zo positief dat er ondertussen vanuit alle drie evenementen een intentieverklaring is getekend om met elkaar samen te werken.

Onder andere het versterken van elkaars merken, de wereldwijde erkenning voor corso’s en het uitwisselen van kennis zijn als uitgangspunten vastgelegd met elkaar. Daarnaast zijn deze internationale samenwerkingen ook belangrijk in het lopende proces om de corsocultuur op de wereldwijde lijst van UNESCO te krijgen. „Deze samenwerkingen kunnen dan ook niet op een beter moment komen: het is een mooi duwtje in de rug richting besluitvorming eind dit jaar door UNESCO”, aldus Rook.

Extra prijs

Tijdens het Corso Sint Jansklooster, dat in 2022 gepland staat op vrijdag 19 augustus en zaterdag 20 augustus, is het de bedoeling om naast de bestaande prijzen een internationale prijs uit te reiken. De winnaar van deze prijs wordt bepaald door afvaardigingen van de drie evenementen. Door middel van live streaming zal het Kloosterse dahliafestijn in Amerika en Spanje worden meebeleefd.

Rook noemt het een geweldige stap in de ontwikkeling van het merk Corso Sint Jansklooster. Volgens hem bewijst dit maar weer waar een lokaal evenement groot in kan zijn. Tevens wordt er aan het einde van dit jaar vanuit Sint Jansklooster een (werk)bezoek gebracht aan de Rose Parade Pasadena. Deze ‘parade’ staat gepland op 1 januari 2022. Tevens is de verwachting dat in 2022 ook de Batalla de Flores in Laredo wordt bezocht, welke normaal gesproken elk jaar eind augustus wordt gehouden. Dit jaar is het evenement echter voor de tweede maal op rij geannuleerd. „Conclusie is dan ook dat deze internationale samenwerkingen de ambitie van de organisatie goed weergeven en daar zijn we dan ook erg trots op’’, besluit Rook.

Nieuws

menu