Corso van Sint Jansklooster gaat mee met de tijd: ‘Met de app maken we het corso toekomstbestendig’

Het programmaboekje van het bloemencorso staat nu in de app.

Het programmaboekje van het bloemencorso staat nu in de app. Foto: Aangeleverde foto

Vraag niet meer naar de papieren programmaboekjes bij de ingangen van het corso. Vanaf nu is het boekje op de telefoon te bekijken in de corsoapp. Die is te downloaden via een QR-code die op een van de spandoeken in Sint Jansklooster staat.

De corsoapp is eigenlijk gewoon het papieren programmaboekje, maar dan online, legt Roel van Zweerde uit. Hij is voorzitter van de pr-commissie van Corso Klooster. Het is ruim tweeëneenhalf jaar geleden dat hij en Egbert Lassche voor het eerst met het idee van een corsoapp kwamen. Dit legden zij neer bij marketingcommunicatiebureau Active Creations, merksponsor van het corso. . „Het hele proces van uitdenken en ontwikkelen was een investering. Maar omdat de kosten van het programmaboekje wegvallen, verdienen we de app al in en paar jaar terug”, vertelt Van Zweerde.


Duurzaamheid

„Toen wij destijds met het idee kwamen, werd er al voorzichtig gesproken over duurzaamheid. Met de app wilden we daarop inspelen. Het programmaboekje is altijd goed gebruikt, maar het hoeft niet per se een papieren boekje te zijn. De inhoud kan ook prima gedigitaliseerd worden en dan gebruik je een stuk minder papier.”


Praktisch

De komst van de app heeft niet alleen met duurzaamheid te maken, maar er is ook een praktische aanleiding. „Het programmaboekje moest altijd al ruim van tevoren klaar zijn, maar soms veranderde er wat en konden wij dat niet meer aanpassen. Dat is gewoon niet handig. Daarnaast wist je ook nooit hoeveel boekjes je precies nodig had, dus je had er altijd te veel of te weinig. Buitenlandse bezoekers hadden er ook niks aan, want het was alleen in het Nederlands. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Met de app lossen wij dit allemaal op.”


Interactiever

De app heeft verschillende toepassingen. „Tijdens de maquettepresentatie werden de foto’s van de maquettes direct op de app geplaatst, dit ga je ook krijgen met het corso”, legt Roel van Zweerde uit. „Bezoekers van het avondcorso moeten even de app downloaden en dan zien ze al de foto’s van het middagcorso erop staan. Dat zijn natuurlijk dingen die anders nooit mogelijk waren. Een ander voorbeeld: het parkeren. Mensen kunnen vanaf hun parkeerplaats de weg zoeken naar hun tribune in de app. Of als er calamiteiten zijn, dan kunnen wij dat direct iedereen laten weten. Met de app kunnen wij de bezoekers makkelijker en sneller van informatie voorzien en dat is nodig in de huidige tijd.”


Toekomstbestendig

Meegaan met de tijd en afscheid nemen van een oubollig imago, zijn volgens Van Zweerde ook argumenten om voor een app te kiezen. „Veel mensen hebben toch nog het idee dat een corso een oubollige bloemetjesparade is. Dat is het natuurlijk totaal niet! Dat willen wij mensen laten zien. Een app is dan veel meer van deze tijd. Als ik een programmaboekje geef aan iemand van achttien jaar, dan wordt er niks mee gedaan. Een app wordt wel gebruikt, denk ik, al zal dat zeker niet voor iedereen handig zijn. Toch is de stap bewust genomen. Gezien de functionaliteiten die vele malen hoger liggen dan bij een boekje, hoop ik dat mensen het toch gaan waarderen. Als immaterieel erfgoed is het ook onze taak om toekomstbestendig te worden en dit gaat ons daarbij helpen”, denkt Van Zweerde. Aankomend corso zal het nog vooral gaan om proefdraaien en kijken wat er aangepast moet worden. „Dan nemen we dat volgend jaar weer mee en dan gaat de app alleen maar in kwaliteit omhoog.”